So dnevi in večeri, ko nam kljub dobremu namenu zmanjka časa za kuhanje s svežimi sestavinami. Naj gre za nenapovedan obisk prijateljev in sorodnikov ali kaj tretjega, vnaprej lahko pripravimo juhe, priloge in kompote, ki nikoli ne razočarajo. Nova zajetna kuharica Iz domače shrambe, izdana pri založbi Mladinska knjiga, ponuja kopico idej za preverjeno okusne jedi, ki nas ne stanejo veliko.
Blago pikantna azijska kokošja juha
Za tri kozarce po liter:
- 2 čebuli
- 150 g sveže ingverjeve korenine
- 3 stebla limonine trave
- sol
- svež piščanec
- 2 žlički zrn črnega popra
- 6 korenčkov
- 3 stebla pora
- 6 stebel belušne zelene
- 3 žlice sojine omake
- kozarec narezanih bambusovih vršičkov
- Čebuli olupimo in grobo narežemo. Ingver olupimo in narežemo na koščke. Limonino travo operemo in potolčemo.
- V velik lonec damo piščanca, dve žlici soli, poprova zrna, pripravljene sestavine in dva litra vode.
- Zavremo, pokrijemo in kuhamo 20 minut.
- Korenje olupimo, por očistimo in operemo ter oboje narežemo na kolobarje. Zeleno operemo, očistimo in narežemo na trakove.
- Piščanca vzamemo iz juhe. Juho precedimo v drugo posodo, zavremo, dodamo sojino omako in zelenjavo ter kuhamo pet minut, a je zelenjava še čvrsta na zob.
- Primešamo bambusove vršičke in po okusu osolimo.
- Piščančje meso ločimo od kosti in mu odstranimo kožo, ga narežemo na kose in razdelimo v kozarce.
- Dodamo juho z zelenjavo.
- Kozarce zapremo in pasteriziramo.
(Uporabno približno pol leta.)
Priloga z gobami s smrekovimi vršički
Za dva kozarca po 300 ml:
- 600 g majhnih lisičk, šampinjonov ali drugih mešanih gob
- 200 ml belega vinskega kisa
- žlička laškega kumina
- žlička zrn črnega popra
- 6 brinovih jagod
- 2 lovorova lista
- žlička morske soli
- pribl. 375 ml olivnega olja
- pest mladih nežnih smrekovih vršičkov
- Gobe očistimo s krpo ali čopičem, po potrebi jih na cedilu oplaknemo z mrzlo vodo in to dobro otresemo.
- Kis zavremo z 250 ml vode, laškim kuminom, poprovimi zrni, brinovimi jagodami, lovorom in soljo.
- Dodamo gobe in na srednjem ognju kuhamo deset minut.
- Nato vse stresemo na cedilo, dobro odcedimo, ožmemo in popivnamo s papirnato brisačo.
- Olje v majhni posodi segrejemo, ne preveč.
- Gobe, začimbe in smrekove vršičke porazdelimo v pripravljene kozarce in prelijemo z oljem, da so vse sestavine prekrite.
- Z zobotrebcem večkrat zabodemo med gobe, da se vse zračne luknjice med sestavinami zapolnijo z oljem.
- Kozarce zapremo in ohladimo.
- Postavimo za približno dva tedna na hladno, da se gobe prepojijo.
(Na hladnem uporabno od dva do tri mesece.)
Jabolčni kompot z vaniljo
Za pet kozarcev po 500 ml:
- 2 kg drobnih aromatičnih jabolk, denimo elstar
- 2 limoni
- 2 vaniljeva stroka
- 500 g sladkorja
- Jabolka olupimo, jih razrežemo na četrtine in jim izrežemo peščišče.
- Limoni prerežemo, iztisnemo sok, ga polovico pokapamo po jabolkih in premešamo.
- Vaniljeva stroka podolžno prerežemo.
- V veliki kozici zavremo liter vode s sladkorjem, preostalim limonovim sokom in vaniljevima strokoma.
- Dodamo jabolka in jih v sirupu kuhamo tri minute.
- Koščke jabolk poberemo iz sirupa, odcedimo in nadevamo v dobro očiščene kozarce.
- Sirup precedimo skozi gosto cedilo.
- Vaniljeva stroka razrežemo na pet koščkov in damo k jabolkom.
- Jabolka zalijemo s sirupom, ki naj sega do dva cm pod robom, in kozarce zapremo.
- Jabolka 30 minut vkuhavamo pri 90 stopinj Celzija v pečici ali v loncu za vkuhavanje.
(Zaprto uporabno približno eno leto.)