FIGE

Trije recepti s sladkimi figami

Objavljeno 26. avgust 2013 16.40 | Posodobljeno 26. avgust 2013 16.42 | Piše: Beba Splichal

Letos so že drugič obrodile fige, plod sredozemskega drevesa figovca (Ficus carica).

Čeprav najraje raste v toplem podnebju kot limone, oljke in mandlji, marsikje uspeva v notranjosti Slovenije. Plodovi so zeleni, vijolični, tudi rdeči, najboljši pa so pravkar obrani in zreli. Sladka je le tista figa, ki je pod prsti precej mehka, pri peclju že malo uvela, znak polne zrelosti so tudi razpoke na sadežu. Že dolgo je znano, menda že tisočletja, preden smo leta sploh začeli šteti, da so fige eno samo zdravje. V telesu delujejo bazično, so blago odvajalo, nevtralizator želodčne kisline, vsebujejo zbirko vlaknin, vitaminov in mineralov. Vse so ekološke, razen tistih, ki jih kemično zaščitijo zaradi transporta, zato izberemo sezonsko in lokalno pridelano sadje. Sveže jemo kar tako, če jih imamo res veliko, pa se z njimi igramo v kuhinji. Ponujamo tri nekoliko neobičajne recepte s figami za preizkušanje novih okusov. 

Medene fige

Sestavine za 4 osebe:

  • osem zrelih fig
  • dve ekološki limoni
  • košček ingverjeve korenine
  • cimetova palčka
  • 4 zrna popra
  • 4 zrna koriandra
  • 4 nageljnove žbice
  • velika žlica medu

Fige zložimo v majhno nizko kozico tako, da so s pecljem obrnjene navzgor. Do polovice jih zalijemo z vodo in kuhamo oziroma bolj dušimo v pokriti posodi približno deset minut. Pazimo, da ostanejo cele, tekočina pa skoraj izpari. Ingver olupimo in ga nastrgamo za malo žličko. Začimbe in ingver prevremo v četrt litra vode in pustimo, da se prevretek ohladi. Zmešamo sok dveh limon in med. Po dve figi previdno preložimo na desertni krožnik. V kozico, kjer so se kuhale, precedimo začimbni prevretek, dodamo med in limono ter s sladko omako prelijemo fige na krožnikih. Ponudimo še toplo.

Presna sladica s figami

Za podlago:

  • 5 dag mandljev
  • 10 dag izkoščičenih datljev
  • žlica agavinega sirupa

Za nadev:

  • 5 dag namočenih indijskih oreščkov
  • 4 žlice kokosovega mleka za kuhanje
  • 4 žlice vode
  • 2 žlici agavinega sirupa
  • nožev vrh prave vanilje
  • 2 žlici stopljenega kokosovega masla

Za preliv:

  • 3 zelo zrele fige
  • žlica agavinega sirupa
  • žlička limonovega soka
  • ščepec cimeta
  • 3 manj zrele fige
  • lističi mete


Najprej z vodo prelijemo indijske oreščke, ker se morajo namakati vsaj tri ure. Sladica se postreže v lončkih, v katerih jo pripravljamo, zato izberemo šest primernih skodelic oziroma kozarčkov. Ravno prave velikosti so običajne kavne skodelice. Potrebujemo še blender oziroma mlinček z močnimi rezili.

Sladica je narejena iz treh plasti, sladke podlage, nadeva iz indijskih oreščkov in preliva s svežimi figami. Okrašena je z lističi sveže mete.

Za podlago mandlje in datlje zmeljemo v blenderju. Lepljivo zmes z rokami pognetemo, pri tem pa dodajamo agavin sirup in toliko vode (1-2 žlici), da se zmehča in poveže v testo. Razdelimo po lončkih. S prsti potlačimo maso na dno, da nastane podlaga.

Za nadev damo vse sestavine, razen kokosove maščobe, v blender in zmeljemo. Kokosovo maščobo dodamo na koncu in blendamo še eno minuto. Kremo z žličko razdelimo po skodelicah.

Preliv naredimo iz zrelih fig, limonovega soka, agavinega sirupa in cimeta. Vse zmeljemo v mešalniku in prelijemo po nadevu. Sladica gre zdaj v hladilnik za kakšno uro, da se ohladi in nekoliko strdi. Preden ponudimo, jo okrasimo z rezinami fige in lističi mete. Da bi lahko naredili rezine fig, morajo biti čvrste, manj zrele, potrebujemo pa tudi dober nož z ostrim rezilom.

Figove pogače

Za osem pogačic:

  • 25 dag ostre moke
  • pol suhega kvasa
  • žlička soli
  • osem mehkih fig
  • 20 dag bolj suhe gorgonzole
  • vejica rožmarina
  • oljčno olje (za premaz)

Iz moke, kvasa, soli in mlačne vode zamesimo testo, mehko kakor za kruh. Pustimo, da vzhaja. Vsako figo zarežemo na četrtine, tako da še ostane skupaj, in jo razpremo kot cvet. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Vzhajano testo pregnetemo in razdelimo na osem delov. Iz vsakega razvaljamo osem za prst debelih pogačic, malo večjih, kot so cvetovi iz fig. Polagamo jih na peki papir v nizkem pekaču. Pogačice premažemo z oljčnim oljem, obložimo s figo, po vrhu pa s prsti nadrobimo gorgonzolo. Posipamo z lističi rožmarina in pečemo približno dvajset minut. Pojemo še tople.

Deli s prijatelji