STARI KAŠTEL

Trije recepti iz istrskega kulinaričnega svetišča

Objavljeno 19. november 2014 14.40 | Posodobljeno 19. november 2014 14.40 | Piše: K. C.

Na Bujah, na vrhu grička z dih jemajočim razgledom na Piranske soline in dolino Dragonje, je očarljiva restavracija Stari Kaštel.

Karpačo boškarina.

Nekdanje svetišče boginje Venere, pozneje pa rimska trdnjava, danes ponuja tradicionalne istrske sredozemske jedi s pridihom sodobne kulinarike. Lastnik David Sever nam je zaupal tri recepte.

Karpačo Boškarina (za 4 osebe)

  • 400 g goveje pisanice – boškarina (istrskega goveda)
  • 100 g mlade salatine
  • 4 čajne žličke emulzije olivnega olja
  • na porcijo 3 lističi dimljene rikote
  • sol in poper po želji
  • Svežo govejo pisanico narežemo na tanke koščke. Položimo jo na mlado salatino, dodamo rikoto in prelijemo z emulzijo olivnega olja. 

Ravioli, polnjeni s svežo skuto in tartufi (za 4 osebe)

  • 100 g testa za raviole
  • 100 g domače skute
  • 100 g svežih tartufov
  • 4 žličke ekstradeviškega olivnega olja
  • 20 g masla
  • kuhan krompir
  • sol in poper po želji
  • Testo razvaljamo in oblikujemo v krog.
  • Napolnimo z začinjeno domačo skuto in naribanim svežim tartufom ter prepognemo v polkrog.
  • Iz tartufa naredimo kremo – zmešamo ga s kuhanim krompirjem, dvema žlicama sveže skute in kapljico olivnega olja.
  • Raviole kuhamo dve ali tri minute in jih položimo na tartufovo kremo.
  • Okrasimo s svežimi zelišči in potresemo s sveže naribanim tartufom.

Čokoladni sufle s tartufom (za 4 osebe) 

  • 50 g črne čokolade
  • 50 g masla
  • 2 jajci
  • 30 g domače moke
  • 20 g sladkorja
  • tartuf
  • Na pari stopimo čokolado in maslo in v maso naribamo svež tartuf.
  • Stepamo jajci in sladkor, dokler ne dobimo penaste zmesi.
  • Čokoladni masi dodamo moko in zmes iz jajc ter nežno mešamo.
  • Damo v kalupe ter pečemo na 190 stopinjah Celzija od 10 do 12 minut. 
Deli s prijatelji