Staro vino je najboljše. Pogosto to velja tudi za recepte, ki so stari kot človeštvo samo. V novi debeli kuharici Drobtinice z mize – miti in zgodbe o hrani avtorja Veljka Barbierija, izdani pri založbi Didakta, je zbranih več kot 260 receptov iz davnine. Mi objavljamo tri posebno preproste in mične.
Pašteta iz gosjih jeter
- kg gosjih jeter
- 15 dag drobno nasekljane slanine
- 3 trdo kuhana jajca
- 2 žlici gorčice
- kozarček konjaka
- žlica rozin
- sol
- poper
- Na raztopljenem maslu dušimo gosja jetra skupaj z drobno sesekljano slanino.
- Slanina se mora pozlatiti, jetra pa naj spustijo kri in se prav tako zlato obarvajo.
- Meso hkrati s trdo kuhanimi jajci, gorčico, konjakom, rozinami, soljo in poprom zmeljemo v električnem mešalniku.
- Ohladimo in ponudimo na prepečenem kruhu.
(Recept izvira iz srednjega veka.)
Rižota iz špargljev in bučk
- 2 dcl olivnega olja
- drobno sesekljana čebula
- 5 dag sesekljane pancete
- 3 stroki česna
- 2 na kockice narezani bučki
- 1/3 kg riža za rižote
- zelenjavna osnova iz divjih špargljev
- dcl belega vina
- 1 dag že skuhanih popkov špargljev
- 2 dag masla
- sol
- poper
- Na olju zlato popražimo drobno sesekljano čebulo, panceto in česen.
- Nato stresemo v posodo narezani bučki in mešamo, dokler ne spustita vode.
- Tedaj primešamo riž in ko postekleni, ga zalijemo z zelenjavno osnovo, v kateri smo skuhali divje šparglje.
- Ko je rižota kuhana in okusi prepleteni, dodamo vino ter že skuhane popke špargljev in maslo.
- Posolimo, popopramo in še vroče postavimo na mizo.
(Recept izvira iz rimske antike.)
Olive v medu
- 1/2 kg črnih domačih oliv
- 1,5 dcl žajbljevega medu
- žlica olivnega olja
- 5 ali 6 vejic rožmarina
- sol
- Olive obarimo v vreli vodi in nato precedimo.
- Ko se posušijo, jih zmešamo z žajbljevim medom in olivnim oljem.
- Dodamo rožmarin in malo posolimo.
- Tako pripravljene olive so dobre več dni.
(Grški recept iz 5. st. pr. n. št.; omenja ga Atenej iz Navkratisa v 3. stoletju.)