POULIČNI GRIŽLJAJI

Trganci s šparglji

Objavljeno 20. april 2016 15.30 | Posodobljeno 20. april 2016 15.30 | Piše: Anka Peljhan

Testenine spodbujajo domišljijo kuharjev, in če se še poigramo z barvami, bomo očarali vse za mizo.

Kolikokrat ste že slišali rek: »Kako je to dobro!« od ljudi, ki tiste jedi še niti poskusili niso?! Seveda najprej veseli, počaščeni, vzhičeni prikimamo, takoj zatem pa se nas poloti vprašanje ali strah: »Kaj pa če ni tako dobro?!«, če smo ga kje polomili in bodo jedci razočarani. Ali pa izziv in pričakovanje: kaj bo, ko bodo zares poskusili? Samozavestno se podamo v bližino, z odprtimi ušesi, saj vemo, da »pojemo najprej z očmi«. Ker prvega vtisa drugi nikoli ne more popraviti, je tako zelo pomembno, kako je videti jed, ko jo dobimo pred sebe. Namesto raznolikih barvnih terapij si pričaramo simfonijo barv kar na krožniku, ki neguje naše čute vse do ust. V večini se ne zavedamo, kako je to pomembno! Vendar opazimo: kot udobje v želodcu ali kot da bi pojedli kamne. Tudi če gre za testenine, kot so jih jedli včasih. Preproste, natrgane, ki morda še lažje spolzijo po ustni votlini. Morda prav z njimi najlažje delujemo kot vele kuharski mojstri, kot da je za nami dolga doba kuharskih šol, in to najmanj v Italiji! Očaramo prijatelje, sorodnike ali prišleke kar tako, le z malo barve se poigramo in okusi pridejo sami po sebi. Strast, ki se ji reče testenine, je že zdavnaj obnorela svet, in nič ne kaže, da bi bilo v bodoče kaj drugače. Ukoreninjajo se v kuhinjah vseh starosti, prepričanj, nagnjenj ipd. in spodbujajo domišljijo amaterskih kuharjev, ki se za trenutek lahko počutijo veliki mojstri, seveda, če testenine niso razkuhane! Od popolnih začetnikov do popolnih profesionalcev jih uživamo vseh barv, oblik, polnil ali priokusov in takoj, ko je krožnik prazen, se že veselimo novih testeninskih dogodivščin! 

Za dva:
Testo:Preostalo:
30 dag bele moke4 do 5 zelenih špargljev (bolje divjih, če jih ni, pa čim mlajših gojenih)
4 jajcarezina lososa
1 dl oljčnega oljarezina lososa
vodapol mlade bučke
sol3–5 do strokov česna
 oljčno olje
 1 dl belega suhega vina (malvazija)
 košček masla po želji
 vijolice ali druge spomladanske cvetice

Priprava:

- Iz sestavin za testo zamesi gladko maso.

- Testo pusti počivati namazano z oljem vsaj 30 minut.

- Nato ga razvaljaj 2 mm na debelo.

- Znova pusti stati – sušiti vsaj 2 uri ali celo čez noč.

- Ostrgaj šparglje in nasekljaj česen.

- Lososa nareži na tanke ozke rezine.

- Brancina loči od lupin in z ostrim nožem nastrgaj meso.

- Bučko nastrgaj v rezine. Pomagaj si z lupilnikom krompirja.

- Testo, ki se je posušilo vsaj delno, natrgaj in skuhaj v slanem kropu.

- Odcedi in pomaži z maslom, da se ne sprime.

- Na oljčnem olju pogrej česen, le da zadiši.

- Takoj zatem dodaj na grobo narezane šparglje ter pusti dušiti 3 do 4 minute.

- Zalij z vinom in kuhaj še nekaj minut.

- Dodaj lososove rezine in bučke ter premešaj.

- Po 3 minutah odstavi z ognja in zmešaj s trganci.

- Preden ponudiš, dodaj še surove rezine brancina in posuj z vijolicami.

 

Deli s prijatelji