SALON TRAMINEC

Traminec ni vino samo za ženske

Objavljeno 31. avgust 2017 16.10 | Posodobljeno 31. avgust 2017 16.12 | Piše: Oste Bakal

Na 8. Salonu traminec so se ob odlični hrani in glasbi naslajali ob kar 107 vzorcih traminca.

Večina si je želela poskusiti kar največ tramincev. Foto: Oste Bakal

Minuli ponedeljek je v Zdravilišču Radenci potekal že osmi Salon traminec, ki vsako leto ponudi najboljše domače in tuje tramince. Na novo lokacijo je prišlo več kot 1000 obiskovalcev, ki so se lahko naslajali tudi ob vrhunski slovenski kulinariki, Mali šoli vinskih okusov, glasbeni program je obogatila Neisha, dogodek pa je popestril še nastop vitezinj in vitezov pesniškega turnirja.

Iz osmih držav

Tramince so pospremile kulinarične dobrote šestnajstih kuharskih mojstrov iz vse Slovenije.

Dogodek velja za družabni vrhunec poletne sezone, saj Salon obišče vrsta uglednih gostov, od predstavnikov gospodarstva in politike, športnikov, medijev do vinarjev, vitezov ter vinskih kraljic. Tudi letos so na svoj račun prišli vsi gurmani ter ljubitelji dobre kapljice, saj je bila na voljo široka paleta, 107 vzorcev, vrhunskih tramincev iz Slovenije, Italije, Nemčije, Češke, Srbije, Avstrije, Francije in Hrvaške. Izbirali so lahko od suhih do sladkih tramincev, penin, bio vin in arhivskih vin. Prepričali so se lahko, da predsodek o tramincu kot sladkem vinu in vinu za ženske ne zdrži, saj so lahko okusili tudi nežno penino, arhivske primerke traminca, osvežujoče polsladko, polsuho in suho vino. Dogodek je uradno odprl kmetijski minister Dejan Židan.

Tramince so pospremile kulinarične dobrote šestnajstih kuharskih mojstrov iz vse Slovenije. Za to, da nihče ni ostal lačen, so poskrbeli mojstri kuhalnice oziroma Grand hotel Primus – Terme Ptuj, Terme 3000 Moravske Toplice, Zdravilišče Radenci, Gostilna Lovenjak iz Polane, Restavracija 7 iz Maribora, Šunkarna Kodila, Restavracija Vnukec iz Limbuša, Gostilna Zorko iz Križevcev, Hotel Aleksander iz Rogaške Slatine, Jezeršek gostinstvo iz Sore, Miyabi – japonska restavracija iz Maribora, Oljarna Kocbek s Stare Gore in Restavracija Rajh iz Bakovcev. Manjkali niso niti mojstri bograča iz svetovne prestolnice bograča – Lendave. Zraven je bilo še deset aktualnih kronanih glav, vinskih kraljic s slovensko vinsko kraljico Majo Žibert ter vinsko kraljico Radgonsko-Kapelskih goric Katjo Hamler na čelu.

Namen Salona je v dvigu in negovanju vinske tradicije ter kulture pitja vina. Idejna zasnova zanj je leta 2010 nastala v društvu Klub dišeči traminec – Hram vinske kulture, v teh letih pa je postala sinonim in zgled za podobne dogodke. Rdeča nit tokratne pokušine je bilo geslo Uživaj lahkotno. Uživaj odgovorno. 


V preseganju predsodkov

Salon traminec je svoja vrata prvič odprl 23. avgusta 2010 na gradu Negova. Prvih 500 obiskovalcev je uživalo v predstavitvi 60 vrst tramincev iz različnih vinorodnih okolišev. V naslednjih letih so številke vztrajno rasle in vsako leto je bilo v povprečju predstavljenih več kot sto tramincev iz tako rekoč vseh vinorodnih okolišev, znanih po pridelavi tega vina, okušalo pa ga je več kot tisoč ljudi. Salon je zaradi udeležbe tramincev in gostov iz tujine postal mednaroden.

Traminec je med sortami posebnež in skrajnež: ne raste povsod, zahteva svoje razmere in veliko potrpljenja. Kot vino ga zaradi njegove specifične arome vzljubiš in uživaš v polnosti, ki jo ponuja. Skrivnost je v odkrivanju njegovega eksotičnega bogastva cvetice in arome. Je sorta in vino, ki je v slovenskem prostoru vezano na vsaj dva predsodka – kot vino za ženske in vino za sladice. Izziv in cilj Salona traminec je v preseganju teh predsodkov, iskanju novega zornega kota za razumevanje in pokušanje tramincev ter uživanju v kulinaričnih umetninah iz Slovenije ob spremljavi glasbe in ognjene umetnosti. Organizatorji so bili tudi letos Klub dišeči traminec, agencija Mediaspeed, zavod Vinomania in Vina Steyer.

 

Deli s prijatelji