Vas je strah peke? Mojstri resda delajo iz slaščičarstva znanost, a čudovite posladke lahko pripravimo hitro tudi doma. V pičlih nekaj minutah. V mikrovalovni pečici! Še sledite? Govorimo o torticah v skodelicah. Tako lahko je!
Tortice v skodelicah lahko »spečete« v prav vsaki posodi, ki je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici. Keramika, porcelan, steklo. Pozabavajte se s skodelicami, navadnimi kozarci pa tudi tistimi za vlaganje ali celo s papirnatimi modelčki za mafine. Tortice pecite na najvišjem programu pečice. Odklanjate sladice. Brez skrbi. Tortice v skodelicah so lahko povsem zdrav priboljšek. “Nezdrave” sestavine zlahka nadomestite z zdravimi. Namesto sladkorja poskusite z medom ali agavinim sirupom, maslo zamenjajte s kokosovo maščobo, belo moko pa s polnovredno pirino ali kokosovo.
Viktorijanska tortica z rožno vodo
- 2 žlici zmehčanega masla
- 50 g sladkorja
- 2 žlički rožne vode
- jajce velikosti L
- 2 žlici mleka
- 6 žlic moke
- 1/3 žličke pecilnega praška
- ščepec soli
V veliki skodelici z vilicami zmešamo maslo in sladkor, da dobimo gladko zmes.
Primešamo rožno vodo, jajce in mleko. Dodamo moko in sol. Zmešamo, da dobimo gladko testo.
Razdelimo ga v dve skodelici. Vsako posebej damo v mikrovalovno pečico za minuto in pol do dve minuti in pol, da testo naraste in postane čvrsto.
Pečeni tortici lahko okrasimo s stepeno smetano, svežim jagodičevjem ali posušenimi užitnimi cvetnimi popki vrtnic.
Mehiška tortica
- 2 žlici masla
- 1/2 koluta nasekljane mehiške čokolade ali 40 g kapljic polgrenke čokolade, zmešanih s 1/8 žličke cimeta
- jajce velikosti L
- 3 1/2 žlice mleka
- 1/4 žličke vaniljevega izvlečka
- 50 g rjavega sladkorja
- 2 žlici nesladkanega kakava v prahu
- 2 žlici moke
- ščepec pecilnega praška
- ščepec soli
V veliki skodelici zmešamo maslo in mehiško čokolado. Od 30 do 60 sekund ju segrevamo v mikrovalovni pečici, da se raztopita.
Premešamo z vilicami in primešamo najprej jajce, nato pa mleko, vaniljev izvleček, rjavi sladkor in kakav v prahu.
Dodamo moko in sol. Zmešamo, da dobimo gladko testo.
Razdelimo ga v dve skodelici. Vsako posebej damo v mikrovalovno pečico za minuto in pol do dve minuti in pol, da testo naraste in postane čvrsto.
Okrasimo s smetano, kakavom, cimetom ali nasekljanimi oreški.
Slivova tortica z žajbljem
- 2 žlici masla
- drobno narezana sveža sliva
- 2 žlički drobno nasekljanih svežih žajbljevih listov ali 1/2 žličke posušenega mletega žajblja
- jajce velikosti L
- 3 žlice mleka
- 1/4 žličke vaniljevega izvlečka
- 50 g sladkorja
- 6 žlic moke
- 1/3 žličke pecilnega praška
- ščepec soli
V veliki skodelici zmešamo maslo, slivo in žajbelj. 30 sekund jih segrevamo v mikrovalovni pečici, da se maslo raztopi.
Z vilicami primešamo najprej jajce, nato pa mleko, vaniljev izvleček in sladkor.
Dodamo moko in sol. Zmešamo, da dobimo gladko testo.
Razdelimo ga v dve skodelici. Vsako posebej damo v mikrovalovno pečico za minuto in pol do dve minuti in pol, da testo naraste in postane čvrsto.
Vir: Tortice v skodelicah: 100 hitrih poslastic iz mikrovalovne pečice, Mladinska knjiga, Ljubljana 2015.