RECEPT

Torta mimoza

Objavljeno 02. april 2015 21.30 | Posodobljeno 02. april 2015 21.30 | Piše: Beba Splichal

Torta, polna pomladnih okusov.

Mimoza s puhastimi cvetovi je bila navdih za torto presenečenja – pod biskvitnimi kockami je kremast nadev; jabolko, cimet, pomaranča in vanilja so kombinacije, ki vedno navdušijo.

Testo

  • 200 g moke
  • 30 g škroba
  • pol žličke vanilje v prahu
  • ščep soli
  • pol žličke kurkume
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 50 ml kokosove maščobe
  • 150 g sladkorja
  • 100 ml jabolčnega soka


Nadev

  • 250 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • 3 žlice sladkorja
  • četrt žličke vanilje v prahu
  • četrt žličke cimeta v prahu
  • 3 zvrhane žlice škroba

Pečico segrejemo na 200 stopinj. V večjo skledo presejemo moko in škrob. Dodamo vaniljo, sol, kurkumo, sodo bikarbono in pecilni prašek. Dobro premešamo.

V drugi skledi z metlico vmešamo stopljeno kokosovo maščobo, sladkor in jabolčni sok. Tekočino počasi prilivamo k suhim sestavinam ter mešamo, da nastane gladka, gosta masa.

Manjši model za torto po dnu obložimo s papirjem za peko, ki smo ga izrezali v velikosti modela. Vlijemo polovico testa, ga po vrhu zgladimo in pečemo približno 20 minut, da dobi lepo zlato rjavo barvo. Preložimo ga na rešetko, da se ohladi, in enako spečemo še drugo polovico mase.

Medtem pripravimo kremo. V kozici zavremo pomarančni sok, sladkor, vaniljo in cimet. Škrob razmešamo z malo hladne vode in ga med mešanjem prilijemo v kozico. Kuhamo par minut na nizki temperaturi. Preden zložimo torto, počakamo, da krema ni več vroča, ohladiti pa se ne sme.

Prvi biskvit vodoravno prerežemo, da dobimo dve polovici. Spodnji del položimo na servirni krožnik ali pladenj za torto, premažemo s polovico pomarančne kreme, pokrijemo z zgornjim delom biskvita ter ga premažemo s preostankom kreme, tudi po robovih.

Ostane nam še en cel biskvit. Tega z ostrim nožem narežemo na manjše, enako velike kockice. Najboljše je, da tanko odrežemo skorjico, saj bodo temnejši (zapečeni) deli motili videz torte. Kocke potresemo po torti in jih rahlo pritisnemo, da se primejo površine. S kockami obložimo tudi stranice. Pomembno je, da to delamo hitro, preden se krema do konca ohladi. Sladica naj vsaj dve uri počaka na hladnem, preden jo ponudimo.

Deli s prijatelji