Pri Tončku sredi Beltincev boste dobili posodobljeno prekmursko kuhinjo, a porcije so še vedno tako obilne kot v starih časih. Pozdrav iz kuhinje, takoj po kozarcu zlate radgonske penine, pokaže vso prijaznost prekmurske duše; samo od pozdrava bi bila kakšna manj ješča mestna gospodična namreč že sita! Marinirana redkvica v domačem jabolčnem kisu, domača piščančja pašteta v črnem in belem sezamu, domača skuta s praženimi bučnimi semeni in dušena rdeča čebula z balzamičnim kisom in rozinami, so hitro razložili gostitelji poleg chefa še njegova žena in mama, zraven pa ponudili pravkar pečene kruhove bombetke: črne in bele, pesne in še rogljičke za dobro mero.
Gostilna Tonček Urnik Sedeži Degustacijski meni Vinska klet Kreditne kartice |
Za hladno predjed so pripravili strjenko ajdove kaše na blanširanem poru, domačo slanino in kislo repo s pestom bučnih semen na repinclju (motovilcu); k tej jedi so natočili kozarček šipona letnik 2012 iz ormoške kleti Puklavec & Friends. V zaprtem kozarcu za vlaganje so potem prinesli juho: ko smo ga odprli, je omamno zadišalo, saj je bila dimljena kokošja juha bogato zakuhana z na roke narejenimi testeninami in jetrnimi žličniki. Komur je bila preredka, si je pomagal še s piščančjo kroglico v ovoju iz svinjske kožice.
Pred glavno jedjo smo dobili še eno staro jed, a na sodoben način: ajdova krvavica je bila kot nadev v krompirjevem raviolu, krvavica je nastopila še enkrat, kot čips, raviol pa so položili na bujto repo, ki je bila pretlačena v gosto čežano, zraven pa je bil še drobljenec iz goričke šunke. Vino, ki je spremljalo bujto repo: zeleni silvanec letnik 2011 iz soboške kleti Marof.
Glavna jed: lepo uležan telečji file, sušena gorička slanina, paprikaš iz lisičk, koruzna polenta, obogatena s sirom zbrincem in prekmurskim makom, ter žajbelj, ocvrt v drobtinah. Na bogatem krožniku so bili še repincljeva sekanca, prepeličji jajček in butarica sezonske zelenjave. Z bogato, nasitno jedjo se je lepo ujel krepak sivi pinot letnik 2007 iz ormoške kleti Verus.
Tudi sladica je bila v stilu: bučna pita s pečeno čokolado; sladoled iz posušenih sliv z domačo slivovko in koruzni drobljenec; marelica, poširana v ribezu; karamela in žele iz skute in jogurta s timijanom. Priporočeno vino pa večkrat nagrajeni (tudi na radgonskem sejmu) sladki rumeni muškat letnik 2011 iz Prusove kleti v Krmačini pri Metliki.