RECEPT

Tomas Javurek: špargljeva pita 
s holandsko omako

Objavljeno 22. april 2012 16.15 | Posodobljeno 22. april 2012 16.15 | Piše: S. N.

Sommelier Boris Gašparin priporoča k špargljevi piti s holandsko omako mlad sauvignon letnik 2011.

Špargljeva pita s holandsko omako (foto: Dean Dubokovič).

Najprej je bila slaščičarna Zvezda. Ko se je zares lepo prijela, je Urška Šefman Sojer naredila naslednji korak: zraven slaščičarne je odprla še bistro. Tam je zaposlen kot glavni kuhar, potem ko ga je ljubezen iz Češke pripeljala v Ljubljano, Tomas Javurek. Pravzaprav je v Sloveniji dve leti, dobrega pol leta pa v zdajšnji službi. Tomas je kuharske šole naredil na Češkem, izpopolnjeval pa se je v več odličnih restavracijah po Evropi; najbolj ga je navdušila Norveška.

Za testo:


  • 300 g moke
  •  
  • 150 g masla
  •  
  • 3 rumenjaki
  •  
  • ščepec soli
  •  
  • ščepec sladkorja


Za nadev:


  • 500 g zelenih svežih 
špargljev


Za bešamel: 


  • 100 g masla
  • 1 dl mleka
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 žlica ostre moke
  • ščepec soli
  • 3 rumenjaki
  • 3 beljaki
  • sol
  • kajenski poper
  • muškatni orešček


Potrebujemo še:


model premera 26 cm (zunanji rob) oziroma 22 cm (notranji rob)


Moko in maslo, ki naj ima sobno temperaturo, s prsti ugnetemo v testo, dodamo ščepec soli in ščepec sladkorja. Dodamo rumenjake in ponovno gnetemo oziroma trgamo, tako da dobimo lepo kepico testa. Nato ga razvaljamo in z njim obložimo okrogel model ter ga prebodemo z vilicami. Testo pečemo 10 minut na 200 °C.

Za nadev najprej razrežemo šparglje na kolobarčke, s tem da prihranimo nekaj vršičkov v dolžini cca 5–7 cm. Preostale narezane šparglje na hitro popražimo na oljčnem olju v padeli, jih malo posolimo in popopramo s kajenskim poprom.

Skuhamo bešamel, najprej stopimo maslo, nato dodamo moko, malce prepražimo, solimo, počasi dodajamo mleko in smetano in kuhamo tako dolgo, da nastane lepa gladka krema. Kar nekaj časa mešamo nad ognjem, zato da okus škroba popolnoma izgine.

Bešamel odstavimo in počakamo, da se malo ohladi, nato dodamo popečene šparglje in naribamo malo muškatnega oreščka. Vmešamo še rumenjake. Na koncu stepemo sneg iz beljakov ter ga narahlo vmešamo. Nadev vlijemo v prej popečeno testo, ga okrasimo z vršički špargljev in potresemo z malo naribanega sira feta. Pečemo na 175 °C približno 30 do 35 minut.

Deli s prijatelji