RECEPT

Terezini veganski piškoti

Objavljeno: 18.02.2016 14:20Posodobljeno: 18.02.2016 14:21

Sladkanje je lahko tudi zdravo.

Simpatična Tereza Poljanič živi na Novi Zelandiji in se je tam še bolj zatreskala v zdravo hrano. Ta jo navdušuje v vseh pogledih: od njenega izvora in tega, kako je bila gojena, do njenih koristi za zdravje ter kombinacij okusov, arom in tekstur. Medtem ko jé zajtrk, že sanjari o kosilu, ko pripravlja večerjo, pa hkrati razmišlja, katero brezgrešno sladico bo ustvarila pozneje.

Kot ljubiteljica zdravega življenja pri prehranjevanju ne šteje kalorij, temveč jedi meri drugače; svoje telo neguje s sestavinami, ki so doživele prst in sonce ter zrasle brez pomoči kemije. Tako v telo vnese poln okus, kar jo navda z energijo in dobrim počutjem.

Tereza si je od nekdaj želela svojo kuharsko oddajo, lani pa jo je tudi dobila. V oddaji Zdravo, Tereza! predstavlja zdrave in preproste recepte, ki so zbrani tudi v kuharski knjigi z istim naslovom. V njej nas Tereza vabi na potovanje čez Novo Zelandijo ter z nami deli okusne, hranilne in polnovredne recepte.

Tu je recept za vegansko sladico.

Veganski piškotek z džemom

Sestavine

  • 1 skodelica/140 g mandljev (ali drugih oreščkov)
  • 1 skodelica/100 g ovsenih kosmičev
  • 1 skodelica/115 g pirine moke
  • ½ skodelice/100 g kokosovega olja
  • ½ skodelice/330 g riževega sirupa/agave ali javorjevega sirupa
  • ščepec soli
  • 'chia' džem (recept spodaj)

Segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. Dodajte mandlje in ovsene kosmiče v multipraktik in mešajte, dokler ne dobite mokaste teksture. Dodajte v skledo s pirino moko, kokosovim oljem, sladilom in soljo. Premešajte. Oblikujte v kroglice in s prstom vtisnite v sredico, kjer dodate eno žličko 'chia' džema (džema oljne kadulje oz. čije). Pecite 15 minut in jih nato popolnoma ohladite. V shrambi zdržijo do pet dni.

'Chia' džem

Sestavine

  • 2 skodelici/250 g malin
  • 3 žlice javorjevega sirupa ali medu 3 do 4 jedilne žlice semen oljne kadulje, ščep soli
  • ščep vanilje v prahu

Priprava

Maline, javorjev sirup, sol in vaniljo gladko premešajte in postavite v kozico. Na visoki temperaturi počakajte, da začne brbotati, nato znižajte ogenj in kuhajte nadaljnje tri minute. Primešajte semena oljne kadulje (čije) in pustite stati najmanj eno uro, da želirajo in nastane marmelada.
 

Predstavitvene informacije