V zanimivi drobni knjižici v obliki tablice Lindt s 70-odstotnim kakavom, ki jo je izdala založba Mladinska knjiga, najdemo obilo uporabnih namigov, kako hitro in učinkovito potešiti željo po čokoladi – s kremnimi posladki.
BABIČINA ČOKOLADNA KREMA
za 6 oseb
- 125 g čokolade
- 400 ml mleka
- 350 ml sladke smetane
- 6 rumenjakov
- 150 g sladkorja
- 1 poravnana žlica koruznega škroba
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- pistacije po okusu
Čokolado naribamo.
V kozici zmešamo mleko in smetano ter ju na šibkem ognju segrejemo.
Medtem stepemo rumenjake s sladkorjem, da nastane svetla in penasta krema.
Vmešamo koruzni škrob in med stalnim mešanjem še zmes mleka in smetane.
Nastalo zmes prelijemo v kozico.
Na šibkem ognju jo stalno mešamo, da se zgosti, ne sme pa zavreti.
Odstavimo z ognja, dodamo naribano čokolado in vaniljev izvleček.
Dobro premešamo.
Kremo porazdelimo v skodelice.
Pustimo jo, da se ohladi, nato jo pokrijemo in damo za vsaj 2 uri v hladilnik.
Ta lepo gladka čokoladna krema je še slastnejša, če jo potresemo z nekaj rahlo popraženimi nasekljanimi pistacijami.
KOLAČKI S TEKOČO SREDICO
za 6 oseb
- 200 g čokolade
- 70 g masla in 1 košček za namastitev modelčkov
- 1 ščepec soli
- 4 jajca
- 70 g sladkorja
- 50 g moke
- 10 g za posipanje modelčkov
Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija.
Čokolado stopimo nad vodno kopeljo in dodamo na koščke narezano maslo in ščepec soli.
V veliki skledi stepemo jajca in sladkor.
Zmes nato primešamo čokoladi in dodamo še moko.
Zmes razdelimo v namaščene in pomokane modelčke in pečemo od 8 do 10 minut.
Skrbno pazimo, da se kolački v sredini ne zapečejo preveč, ker mora sredica ostati lepo tekoča.
VETRCI
za približno 15 vetrcev
- 175 g čokolade Lindt
- 300 ml sladke smetane
- 140 g sladkorja v prahu
- 20 g kakava v prahu
- 4 beljaki
- 65 g sladkorja
Pripravimo čokoladno kremo.
Nad vodno kopeljo stopimo na koščke nalomljeno čokolado in ji dodamo sladko smetano.
Zmes zmešamo in zgladimo z lopatico.
Prelijemo jo v skledo in damo za 1 uro v hladilnik.
Pečico segrejemo na 120 stopinj Celzija.
Pripravimo vetrce. V skledici zmešamo sladkor v prahu in kakav.
V veliki skledi stepemo beljak v sneg.
Ko sneg postaja trši, mu primešamo sladkor in ga stepamo še naprej.
Nazadnje mu dodamo zmes sladkorja v prahu in kakava in ga znova stepamo, da postane gladek in se sveti.
Z njim napolnimo dresirno vrečko z gladkim nastavkom in vetrce nabrizgamo v obliki spiral s premerom 4 cm na nizek pekač, prekrit s papirjem za peko.
Pečemo jih 1 uro.
Vzamemo jih ven in pustimo, da se povsem ohladijo.
Polovico jih namažemo na debelo s čokoladno kremo.
Nato jih pokrijemo z drugo polovico vetrcev, da nastanejo sendviči.