ONINA KUHINJA

Temna čokolada: kremasta potešitev sladkosnedov

Objavljeno 22. april 2016 14.10 | Posodobljeno 22. april 2016 14.12 | Piše: Katja Cah

Čokoladne sladice so lahko veliko bolj zdrave od sadnih, če vsebujejo kakovosten kakav z manj sladkorja.

Babičina čokoladna krema

V zanimivi drobni knjižici v obliki tablice Lindt s 70-odstotnim kakavom, ki jo je izdala založba Mladinska knjiga, najdemo obilo uporabnih namigov, kako hitro in učinkovito potešiti željo po čokoladi – s kremnimi posladki.

BABIČINA ČOKOLADNA KREMA

za 6 oseb

  • 125 g čokolade
  • 400 ml mleka
  • 350 ml sladke smetane
  • 6 rumenjakov
  • 150 g sladkorja
  • 1 poravnana žlica koruznega škroba
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka
  • pistacije po okusu

Čokolado naribamo.

V kozici zmešamo mleko in smetano ter ju na šibkem ognju segrejemo.

Medtem stepemo rumenjake s sladkorjem, da nastane svetla in penasta krema.

Vmešamo koruzni škrob in med stalnim mešanjem še zmes mleka in smetane.

Nastalo zmes prelijemo v kozico.

Na šibkem ognju jo stalno mešamo, da se zgosti, ne sme pa zavreti.

Odstavimo z ognja, dodamo naribano čokolado in vaniljev izvleček.

Dobro premešamo.

Kremo porazdelimo v skodelice.

Pustimo jo, da se ohladi, nato jo pokrijemo in damo za vsaj 2 uri v hladilnik.

Ta lepo gladka čokoladna krema je še slastnejša, če jo potresemo z nekaj rahlo popraženimi nasekljanimi pistacijami.


KOLAČKI S TEKOČO SREDICO

za 6 oseb

  • 200 g čokolade
  • 70 g masla in 1 košček za namastitev modelčkov
  • 1 ščepec soli
  • 4 jajca
  • 70 g sladkorja
  • 50 g moke
  • 10 g za posipanje modelčkov

Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija.

Čokolado stopimo nad vodno kopeljo in dodamo na koščke narezano maslo in ščepec soli.

V veliki skledi stepemo jajca in sladkor.

Zmes nato primešamo čokoladi in dodamo še moko.

Zmes razdelimo v namaščene in pomokane modelčke in pečemo od 8 do 10 minut.

Skrbno pazimo, da se kolački v sredini ne zapečejo preveč, ker mora sredica ostati lepo tekoča.

VETRCI

za približno 15 vetrcev

  • 175 g čokolade Lindt
  • 300 ml sladke smetane
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 20 g kakava v prahu
  • 4 beljaki
  • 65 g sladkorja

Pripravimo čokoladno kremo.

Nad vodno kopeljo stopimo na koščke nalomljeno čokolado in ji dodamo sladko smetano.

Zmes zmešamo in zgladimo z lopatico.

Prelijemo jo v skledo in damo za 1 uro v hladilnik.

Pečico segrejemo na 120 stopinj Celzija.

Pripravimo vetrce. V skledici zmešamo sladkor v prahu in kakav.

V veliki skledi stepemo beljak v sneg.

Ko sneg postaja trši, mu primešamo sladkor in ga stepamo še naprej.

Nazadnje mu dodamo zmes sladkorja v prahu in kakava in ga znova stepamo, da postane gladek in se sveti.

Z njim napolnimo dresirno vrečko z gladkim nastavkom in vetrce nabrizgamo v obliki spiral s premerom 4 cm na nizek pekač, prekrit s papirjem za peko.

Pečemo jih 1 uro.

Vzamemo jih ven in pustimo, da se povsem ohladijo.

Polovico jih namažemo na debelo s čokoladno kremo.

Nato jih pokrijemo z drugo polovico vetrcev, da nastanejo sendviči.

Deli s prijatelji