KUHARICA TEDNA

Teja Perjet: Grški peresniki s hrenovo espumo in hrustljavo panceto

Objavljeno 11. julij 2015 15.00 | Posodobljeno 11. julij 2015 15.00 | Piše: Špela Ankele

Med redkimi tekmovalci resničnostnega šova Gostilna išče šefa, ki so tudi po končanem snemanju ostali pod medijskimi žarometi, sta Teja Perjet in Jani Jugovic.

Foto: Špela Ankele

Par je predlani v prestolnici odprl kuharski studio Tejani Kitch'n, kjer pripravljata različne kuharske in rojstnodnevne zabave, modne kulinarične dogodke, delavnice za otroke in še kaj. V zadnjem času tesno sodelujeta tudi z Žitom. Ko so tam nedavno praznovali 90-letnico testenin zlato polje, sta krožnike zapolnila z malce drugače preoblečenimi testeninami. Najdaljšim, kar 90 centimetrov dolgim, sta namenila spremljavo oliv, pelatov in ingverja, lazanjo sta začarala v gibanico ter malim peresnikom prepustila glavno vlogo v solati, ki jo dopolnjujeta hrenova pena in panceta.

Sommelierka Mira Šemić svetuje: prepoznavni ostrini hrena bomo parirali z vinom, ki ima prav tako ostrino in višjo kislino. Odlična spremljava solati bo rizling ali sauvignon.

Za 4 osebe:

  • 200 g mini peresnikov zlato polje
  • 2 paradižnika
  • 1 paprika
  • 1 kumara
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 50 g fete
  • 2 dl mleka
  • 10 g masla
  • 1 žlica hrena
  • 20 g pancete
  • sol, poper

Peresnike skuhamo po navodilu. Še vročim dodamo na kocke narezano zelenjavo in sir feta.
Začinimo (solimo, popramo, prelijemo z oljčnim oljem) in ohladimo.
Panceto narežemo na kocke in jo hrustljavo zapečemo ter ohladimo.
Mleko, hren in maslo segrejemo toliko, da se maslo stopi (ne sme zavreti), ohladimo ter precedimo. Tekočino prelijemo v sifon za smetano, dodamo bombico ter postavimo v hladilnik za 15 minut. Solato postrežemo, potresemo s kockami slanine in nabrizgamo s hrenovo peno. 

Deli s prijatelji