Jedilnik je Katja Tratnik sestavila iz ekoloških živil, kupljenih v Vitacare centru. Pri pripravi ji je pomagal kuharski mojster Lojze Čop.
Na zaslišanju
- Pet stvari, ki so vedno v vašem hladilniku? Jogurt, mleko, sir, salama, paradižnik.
- Idealna hrana? Tista, ki jo pripravljajo drugi po mojem okusu.
- Najljubša restavracija? Pr' Matičku, Primskovo v Kranju.
- Gastronomski luksuz, brez katerega ne morete? Pomivalni stroj.
- Običajen zajtrk? Jogurt in jabolko.
- Kava ali čaj? Kava.
- Alkoholna pijača? Pivo.
- Brezalkoholna pijača? Voda.
- Najljubša delikatesa? Tatarski biftek.
- Čokolada ali sadje? Čokolada.
- Sladko ali slano? Sladko.
- Začimba? Bazilika.
- Najljubše slovensko belo in rdeče vino? Traminec s črno etiketo in Sosoličev cabernet sauvignon.
- Najljubša ozimnica? Kisla repa.
- Najljubše meso? Piščanec.
- Najljubša riba? Orada.
- Česa ne jeste? Sušija.
- Nujen kuhinjski pripomoček? Džezva za kavo.
TEDENSKI JEDILNIK
Marinirana piščančja bedrca s krompirjem in rdečo papriko
Za 4 osebe:
- 4 piščančja bedrca
- 1 kg krompirja
- 1 rdeča paprika
- 1 rdeča čebula
- sol
- poper
- olje
- kumina
- 1 žlička pesta genovese
Krompir prerežemo na polovico in ga v slanem kropu kuhamo 10 minut. Piščančja bedrca prelijemo z marinado, ki smo jo pripravili iz soli, popra, olja in kumine. Bedra in narezan krompir, papriko in rdečo čebulo stresemo v teflonski pekač ter posolimo. Pečemo 25 minut na 200 stopinj. Ko jed serviramo, damo po krompirju in bedrih malo pesta genovese.
Juha z bukovimi ostrigarji
in ajdovo kašo
Za 4 osebe:
- 40 dag bukovih ostrigarjev
- 1 koren
- 20 dag stebelne zelene
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- lovorjev list
- 20 dag cvetače
- 12 dag ajdove kaše
- sol
- poper
- 1,5 l zelenjavne osnove
Na vroči maščobi prepražimo čebulo in dodamo narezane ostrigarje. Ko so popraženi, pridenemo še na koščke narezano zelenjavo ter česen in na hitro popražimo. Juho začinimo s soljo, poprom in lovorjevim listom in zalijemo z jušno osnovo ter zavremo. Ko zavre, dodamo še ajdovo kašo in kuhamo še 15 minut.
Rižota z divjim rižem, zelenjavo
in pršutom
Za 4 osebe:
- 4 rezine pršuta
- 1 korenček
- 1 bučka
- 1 čebula
- 30 dag riža basmati in divjega riža
- 2 dl smetane
- 1 dl zelenjavne osnove
- česen
Riž skuhamo v veliki količini slane vode in ga odcedimo, ko je še al dente. V ponvi prepražimo čebulo, bučko in korenje. Dodamo sesekljan česen in zalijemo s smetano in zelenjavno osnovo. Ko zavre, dodamo riž in premešamo. Na krožniku dodamo še svež pršut, narezan na trakce.
Polnozrnate testenine s paradižnikom, lososom in sirom
Za 4 osebe:
- 8 češnjevih paradižnikov
- 1 dl belega vina
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 20 dag stebelne zelene
- 12 dag dimljenega lososa
- sol
- poper
- 40 dag polnozrnatih širokih rezancev
- sezamovo olje
- 2 dl smetane za kuhanje
- 8 dag trdega sira pecorino
Široke rezance skuhamo v slanem kropu in jih odcedimo, da so še al dente. Na olju prepražimo čebulo in česen. Dodamo narezane češnjeve paradižnike, stebelno zeleno in zalijemo z vinom. Ko vino izpari, zalijemo s smetano in jušno osnovo ter zavremo. Dodamo rezance in jih premešamo. Ko posrkajo večino omake, jih stresemo na krožnik in nanje naribamo sir.
Zeliščni namaz
Za 4 osebe:
- 20 dag sira mascarpone
- ščep soli
- strok česna
- poper
- sredozemske začimbe (peteršilj, rožmarin, drobnjak)
Zelišča sesekljamo, prav tako česen ter jih stresemo v sir mascarpone in začinimo s soljo in poprom. Premešamo in pustimo, da eno uro odstoji, da se okusi povežejo. Na ponvi popečemo kruh in še toplega namažemo. (Namesto mascarponeja pride prav tudi skuta.)
Ajdove palačinke
Za 4 osebe:
- sok dveh pomaranč
- orehi, vloženi v medu
- sezamovo olje
- sladkor v prahu
- vaniljev jogurt
- 5 žlic ajdove moke
- žlica bele moke
- ščep soli
- jajce
- jabolko
- 0,5 dl mleka
Moko, sol in rumenjak zamešamo v posodi v gosto zmes, ki ji pozneje prilivamo mleko. Vse skupaj razmešamo v zmes za palačinke. V vročo ponev vlijemo toliko mase, da pokrijemo dno. Ko so pečene, še tople zvijemo v tulec in vanj nadevamo narezano jabolko in vaniljev jogurt. Prelijemo z medom in orehi ter posujemo s sladkorjem. Pomarančno omako naredimo tako, da stisnemo sok v manjšo posodo in ga segrevamo, da postane sirup. Palačinkam dodamo par kapelj omake in postrežemo.
Rdeči radič s kalčki, brokolijem, paradižnikom in balzamično omako
Za 4 osebe:
- 1 glava rdečega radiča
- 20 dag češnjevih paradižnikov
- sol
- balzamična omaka
- 10 dag kalčkov
- sezamovo olje
- sol
- 15 dag brokolija
- 3 dag bučnih semen
Brokoli skuhamo v slanem kropu. Radič otrebimo in liste operemo. Postavimo jih na krožnik in dodamo kuhan brokoli, kalčke, češnjev paradižnik. Prelijemo z balzamično omako, solimo in posujemo z bučnimi semeni.