Ko je šefica Tatjana Železnik odprla Kozlovićevo malvazijo letnik 2011 in so iz kuhinje pozdravili s hobotnico v solati, ribjo pašteto in bakalarjem na belo, sva nekako ugotovila, da me zares že precej let ni bilo v njeni gostilnici, ki ji dajejo pečat predvsem morske jedi, najpogosteje narejene po dalmatinskih receptih. Na vrtu je bilo kljub poznopopoldanski poletni pripeki, ki je dušila Ljubljano, prijetno, še bolj, ko so iz kuhinje prinesli sardele na šavor in popečene kruhke, pri katerih je malvazija enega najbolj znanih vinarjev hrvaške Istre prišla še bolj do izraza.
Kljub suši najbolj vneti gobarji, ki poznajo prave skrivne kotičke, najdejo gobe in poznajo pot do taverne na Gornjem trgu. Gosta gobova juha s svežimi začimbami je bila torej naslednja jed iz degustacijskega menija, nadaljevali pa smo s črno rižoto. »Pred nekaj urami sem namreč dobila čisto sveže sipe!« se je pohvalila šefica. Laura Bertalanič, ki je tudi hišna sommelierka, je zraven predlagala chardonnay letnik 2011 iz kleti Brica Radka Pulca.
In kot smo imeli srečo z gobami, smo jo tisti večer imeli tudi z jastogom: iz Dalmacije je prišel; omako so naredili s prošekom, česnom in čebulo, zraven pa postregli testenine, ki so lepo vpijale bogato omako. In vino? Lisjak iz Zalošč je ustekleničil lepo, pitno rebulo letnik 2009.
Če je najboljša kuhinja v Taverni Tatjana ribja, je bil sladek konec kontinentalen: pravi domači marelični cmoki, bogato zabeljeni z drobtinami na maslu. In da bi končali v stilu, je Tatjana natočila še kozarec prošeka, sladkega vina od prijatelja, vinogradnika s Hvara.
Dobro je vedeti
Taverna Tatjana
Tatjana Železnik
Gornji trg 38
1000 Ljubljana
tel.: 00386(0)1 421 00 87 ali 041 707 900
e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
urnik: vsak dan od 17. do 24. ure, ob nedeljah zaprto; po dogovoru tudi za kosilo
sedeži: 20 in 25 na vrtu
degustacijski meni: po dogovoru, 5 hodov mesnega menija 35 evrov, ribjega 45 evrov, z aperitivom
vinska klet: dva ducata etiket, sicer pa hišna vina: sivi pinot in cabernet sauvignon Pulca iz Brd ter Frelihov cviček
kreditne kartice: vse razen AE in dinersa