Ko se Tanja Žerjav Svetlin odpravi v Kekčevo deželo, si na glavo nadene klobuk, okrašen s posušenim gorskim cvetjem. Zakaj? Ker v vlogi tete Pehte že 13 let razveseljuje otroke. »Sprva smo najmlajšim postregli ajdove žgance s kislim mlekom, nato smo kislo zamenjali s toplim. A žganci so dostikrat ostali na krožničkih, zato sem začela peči sladka presenečenja. Tako zdaj, ko zaradi opravkov s svojimi rožicami nimam dovolj časa, otrokom postrežem s preprostim pecivom. Ko pa pridejo dnevi, v katerih rožice lahko pustim malce ob strani, se lotim peke odličnih medenjakov. Receptura zanje je iz starih časov, pri pripravi pa vedno uporabljam med, ki ga pod Vitrancem nabirajo Hanzove čebele,« se nasmejana Ratečanka med pripovedovanjem o jedeh, ki jih otroci okusijo v pravljični deželi blizu Kranjske Gore, počasi prelevi v čisto pravo Pehto.
Za približno 30 medenjakov:
Testo:
50 dag moke tip 850
12,5 dag sladkorja
5 dag mletih orehov
12,5 dag medu
3 večja jajca
3 čajne žličke pecilnega praška
1 žlica začimb za medenjake
Limonov led:
1 beljak
sok pol limone
nekaj žlic sladkorja v prahu
(po želji: par kapljic ruma)
Naredimo gladko testo in ga pokrijemo s prtičem. Na sobni temperaturi pustimo počivati nekaj ur, še bolje je, če počiva čez noč. Nato iz testa ali oblikujemo kroglice ali ga na rahlo pomokani površini zvaljamo in nato izrežemo poljubne medenjake. Položimo jih na papir za peko in spečemo pri temperaturi 160170 stopinj Celzija. Ko so medenjaki nekoliko ohlajeni, jih spretno okrasimo z limonovim ledom. Tega pripravimo tako, da gladko zmešamo vse sestavine zanj in pazimo, naj bo ravno toliko sladkorja v prahu, da se bo limonov led lepo razlezel po piškotih. Če želimo, s sladkim ledom okrašene medenjake posujemo še s ščepcem pisanih mrvic. Sommelier (somelje) Boris Gašparin priporoča: če bodo Pehtine medenjake poskusili tudi odrasli, potem gre zraven predikatno ledeno vino.