RECEPT

Tajska kuhinja: juha tom jam kung

Objavljeno 02. oktober 2013 14.55 | Posodobljeno 02. oktober 2013 14.57 | Piše: Da. M.

Kako pripraviti tajsko kislo-pikantno juho iz kozic?

Priljubljeno tajsko juho lahko pripravite doma.

Kislo-pikantna juha iz kozic je značilna jed za vse sladokusce sveta, ki obožujejo tajsko hrano. Juha Tom Yum Kung je izjemno priljubljena tajska jed, nad katero se navdušujejo tudi turisti. Recept sta nam razkrila tajska kuharja, ki bosta v času med 4. in 11. oktobrom v kuhinji restavracije Á la carte Mediteran v Grand Hotelu Portorož vsak dan pripravljala ekskluzivne tajske jedi.

Sestavine za tajsko kislo-pikantno juho:

  • 12 kos orjaških kozic
  • 0,5 skodelice šampinjonov, gobic
  • 5 tajskih čilijev (zdrobljenih)
  • 1 limonina trava (narezana na kratke kose)
  • 1 žlica čilijeve mezge
  • 3 jedilna žlica limoninega soka
  • 5 kosov galangala ali modrega ingverja (rezine)
  • 5 listov kombave (narezanih na kose)
  • 3 žlice ribje omake
  • 3 skodelice kokošje juhe

Kako pripravimo:

Izluščimo vse kozice iz lupinice in odstranimo vse neužitne dele. Segrejemo kokošjo juho do vrelišča, dodamo liste kombave, galangal, limonino travo in nato gobe. Kuhamo še 2–3 minute. Nazadnje dodamo tudi kozice. Ko začnejo kozice spreminjati barvo, dodamo čilijevo mezgo. Vse skupaj popestrimo z ribjo omako, limoninim sokom in čilijem. Predjed serviramo vročo v skledi z jasminovim rižem. 

Deli s prijatelji