RECEPTI

Ta božanski okus buč

Objavljeno 30. september 2015 15.00 | Posodobljeno 30. september 2015 15.00 | Piše: S. O.

Zdaj je pravi čas, da se preizkusite v pripravi najrazličnejših buč.

 Mi vam ponujamo tri recepte, ki so jih za vas pripravili v Vivo Cateringu. Jedi lahko pokusite tudi pri njih, saj vsak dan pripravljajo kosila med 11. in 15. uro na Dunajski 125 v Ljubljani. Naj vam bo zabavno pri ustvarjanju in slastno pri uživanju. Buče so prava zakladnica zdravja.

Ali veste

• da lahko muškatno bučo skladiščite v kleti ali temni hladni shrambi od 8 do 12 mesecev?
• da semena muškatnih buč vsebujejo veliko olja in beljakovin in so izvrstna za odpravljanje črevesnih težav in težav s prostato?

Muškatna buča z domačimi svaljki 

Sestavine za 4 osebe:

  • 60 dag svaljkov
  • 50 dag očiščene muškatne buče
  • sol
  • beli poper
  • muškatni orešček
  • 1 čebula
  • olivno olje
  • 2 žlički karija v prahu
  • jabolčni kis
  • 2 stroka česna
  • 5 žlic kisle smetane
  • žlička moke
  • dcl sladke smetane
  • 4 rezine hamburške slanine
  • 10 dag parmezana
  • bazilični pesto
  • kurkuma

Bučo narežemo na manjše kose, jo malo posolimo in pustimo, da nekaj časa stoji.

Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. V loncu jo na olivnem olju rahlo prepražimo. Dodamo drobno sesekljan česen, bazilični pesto (eno žličko) in kari v prahu. Na hitro prepražimo in dodamo ožeto bučo. Premešamo in malo okisamo ter zalijemo z malo vode. Dušimo toliko časa, da buča postane čisto mehka. Začinimo s soljo, poprom, kurkumo, muškatnim oreščkom. Proti koncu dodamo kislo in sladko smetano, med katero smo premešali še moko.

Svaljke skuhamo v soljenem kropu. Slanino narežemo na drobne kocke in jo na hitro na suho prepražimo na ponvi.

Svaljke postrežemo na krožnik. Prelijemo z omako, potresemo s parmezanom in koščki prepražene slanine.

Slani bučni zvitki s hladno česnovo omako

imageSestavine za 4 osebe:

  • zavitek listnatega testa
  • 15 dag sveže špinače
  • 30 dag muškatne buče ali hokaido
  • 8 dag mladega sira iz slanice
  • 10 dag bučnih semen
  • 8 dag prekajene šunke
  • jajce
  • 4 stroke česna
  • šopek peteršilja
  • 2 dcl kisle smetane
  • sol
  • beli poper
  • 10 dag rukole

Bučo olupimo in grobo naribamo. Malo posolimo in pustimo nekaj časa stati. Medtem operemo liste špinače in dobro odcedimo. Prekajeno šunko narežemo na tanke trakove. Mladi sir narežemo na tanke trakove. Bučna semena v ponvi na suho prepražimo.

Listnato testo pravokotno razvaljamo 3 mm debelo. Premažemo ga s stepenim jajcem in nadevamo z ožeto bučo, mladim sirom in narezano šunko. Tesno zavijemo. Zavitek položimo na pekač in ga po vrhu premažemo z jajcem in prebodemo z vilicami. Po vrhu lahko po želji potresemo z bučnimi semeni. Pečemo ga v segreti pečici na 180 stopinjah približno 30–35 minut.

Medtem si pripravimo hladno česnovo omako. V skodelico damo kislo smetano, drobno sesekljan česen in peteršilj ter malo posolimo in popramo. Zavitek postrežemo na rukoli in zraven v skodelici ponudimo česnovo omako.

Mafini iz muškatne buče 

imageSestavine za 12 kolačkov:

  • 2 jajci
  • 25 dag moke
  • 15 dag jogurta
  • 0,5 dcl mleka
  • manjša buča hokaido
  • lupina ene limone
  • 1 pecilni prašek
  • ščepec soli
  • 1/2 žličke cimeta
  • ščepec muškatnega oreščka
  • dcl olja
  • 5 žlic rjavega sladkorja
  • 5 dag bučnih semen
  • sladkor v prahu

Bučo olupimo in jo grobo naribamo. V eni skledi zmešamo vse suhe sestavine – moko, pecilni prašek, sol, cimet, muškatni orešček in rjavi sladkor. V drugi skledi zmešamo mokre sestavine – jajci, naribano limonino lupinico, olje, jogurt in mleko. Vse skupaj združimo, dobro premešamo in dodamo še naribano bučo. V pekač za peko mafinov damo papirnate posodice in vanje do 2/3 nadevamo maso. Pečemo jih v segreti pečici na 200 stopinjah približno 20–25 minut.

Bučna semena na suho v ponvi prepražimo. Stresemo v krpo in zdrobimo. Pečene mafine potresemo s praženimi bučnimi semeni in sladkorjem v prahu.

 

Deli s prijatelji