KNJIGA RECEPTOV

Švicarski gardist zbral priljubljene jedi papežev

Objavljeno 25. oktober 2014 14.00 | Posodobljeno 25. oktober 2014 14.12 | Piše: STA, B. G.

Član papeževe švicarske garde prek najljubših jedi prebivalcev Vatikana, posebej zadnjih treh papežev, ljudem približuje življenje v prostorih Svetega sedeža.

Zdaj bodo lahko tudi navadni smrtniki jedli kot papež.

David Geisser (24) je med švicarske gardiste, oborožene sile Vatikana, prišel mesec pred prihodom sedanjega papeža, in sicer po izobraževanju v nekaj uglednih restavracijah. S knjigo Dober tek, švicarska garda je v torek v Vatikanu predstavil jedi švicarskih gardistov, njihovih svetnikov zaščitnikov in nekaterih visokih cerkvenih dostojanstvenikov, med katerimi je tudi trojica papežev.

Tako knjiga zajema poljski jedilnik, na katerem so neke vrste ravioli, pirogi, za Janeza Pavla II., bavarski jedilnik za Benedikta XVI. ter žepke, meso na žaru in dulche de leche za papeža Frančiščka. Argentinski dulce de leche, sicer 100 let star recept, se je na jedilniku v Vatikanu znašel prav ob prihodu novega papeža.

Poveljnik švicarskih gardistov Daniel Anrig je izid kuharice komentiral z besedami, da se »vojak lahko bori in vojskuje šele takrat, ko je dobro in dovolj pojedel«.

Deli s prijatelji