VEČNI KLASIKI

Švicarska sladica

Objavljeno 25. junij 2012 15.00 | Posodobljeno 25. junij 2012 15.00 | Piše: Beba Splichal

Rulade so narejene iz biskvitnega testa iz rumenjakov, penasto umešanih s sladkorjem, snega iz beljakov in presejane bele moke.

Zelo tanek biskvit, namazan z marmelado in zvit po daljši stranici v zvitek, v evropskem slaščičarstvu imenujejo švicarska rulada (swiss roll) oziroma samo rulada. Zanimivo pri tem je, da sladke rulade v Švici ne pripravljajo pogosteje kot kjer koli drugje in je nimajo za svojo slaščico. Recept za to mehko sladico je bil prvič objavljen ob koncu 19. stoletja, njen izvor pa pravzaprav ni znan. Čeprav bi jo po imenu uvrstili v Švico, je bolj verjetno, da je nastala v Angliji. Vsekakor je z Angleži osvajala celine, zato jo poznajo skoraj vse kuhinje sveta. V Indiji ji zaradi vpliva nekdanjih kolonialistov rečejo jam roll. V vasici Kanjirapally na jugu Kerale so že od leta 1934 znani po ruladi, napolnjeni z ananasovim nadevom. Uporabljajo izključno ekološko pridelane sestavine, pečejo pa jih še vedno po starinsko, v pečeh na drva. Radi jih pripravljajo tudi Kitajci, njihova posebnost pa je tiger roll; temna rulada z okusom po kavi, nadevana s smetanovo kremo in prelita s čokolado. Američani ji rečejo jelly roll, pogosto pa jo družijo s sadjem, čokolado in stepeno sladko smetano.

Rulade so narejene iz biskvitnega testa iz rumenjakov, penasto umešanih s sladkorjem, snega iz beljakov in presejane bele moke. Večinoma je moki dodan pecilni prašek. Testo spečejo v nizkem velikem pekaču, tako da je le za prst debelo. Običajno jo pečejo na papirju za peko, ker je testo tanko in ga je težko odlepiti od pekača. Pečica mora biti zelo ogreta, da je biskvit hitro pečen. Klasična švicarska rulada je premazana z marelično marmelado, primerne pa so tudi druge marmelade bolj kislega okusa, na primer borovničeva ali ribezova. Nadev je lahko tudi maslena krema, sadje ali smetana. Biskvitu dodajajo mlete orehe, lešnike ali mandlje ali pa kakav (čokoladna rulada). Rulade so včasih oblite s čokolado ali premazane z masleno kremo in po vrhu okrašene kot torte, s kupčki smetane in koščki sadja.

Testo:
4 jajca
8 dag sladkorja
8 dag mehke bele moke
za noževo konico pecilnega praška
lupina bio limone

Nadev:
košarica jagod
sok ene limone
25 dag maskarponeja
žlica sladkorja

Posip:
sladkor v prahu

Moko presejemo s pecilnim praškom. Naribamo limono. Rumenjake in polovico sladkorja penasto umešamo. Dodamo trd sneg, v katerega smo vtepli drugo polovico sladkorja, limonino lupinico in po žlicah še moko. Mešamo ročno in z občutkom, da ostane testo rahlo, polno zračnih mehurčkov. Med peko se bodo sproščali in rahljali testo. Velik nizek pekač obložimo s papirjem za peko. Če je le mogoče, uporabimo nebeljeni papir. Po uporabi ga lahko kompostiramo. Testo razmažemo po pekaču na prst debelo. Pečemo v prej ogreti pečici 15–20 minut (200 stopinj). Biti mora lepo zapečeno.

Polovico jagod pretlačimo s sladkorjem. Z metlico gladko razmešamo maskarpone. Preostale jagode narežemo. Pult pogrnemo s prtom ali večjo kuhinjsko krpo in ga posipamo s sladkorjem v prahu. Nanjo zvrnemo pečeno testo. Previdno odstranimo papir. Pomagamo si z dolgim nožem. Še vroče testo pokapljamo z limonovim sokom in takoj zvijemo s krpo vred. Zvijemo kar precej na trdo. Ko se ohladi, rulado previdno odvijemo. Premažemo jo z maskarponejem, nato s pretlačenimi jagodami in posipamo s koščki jagod. Ponovno jo zvijemo, tokrat bolj narahlo, in potresemo s sladkorjem v prahu. Dobro ohlajeno režemo na poševne rezine.

 

Deli s prijatelji