POLETNO

Sveži sir za vse priložnosti

Objavljeno 17. julij 2013 15.00 | Posodobljeno 17. julij 2013 15.00 | Piše: Katja Cah

Sir z dodatki.

Imenitni pralineji.

Kadar nam že vreme prinaša popolnoma dovolj toplote, so nam še posebno pri srcu jedi, ki jih pripravimo brez dolgotrajnega stanja ob štedilniku. Dobre in ne preveč zapletene recepte smo našli v kuharici Iz domače shrambe založbe Mladinska knjiga. V vseh je glavni junak sveži sir. Nastopa tako v odličnem prigrizku za goste kot v aromatičnem namazu in prefinjeni sladici.

Imenitni pralineji

Za približno 12 pralinejev

  • 250 g ne premehkega svežega sira iz kravjega, kozjega ali ovčjega mleka
  • sol po okusu
  • sveže zmlet poper
  • žlička naribane lupinice biolimone
  • po 3 žlice nasekljanih mandljev in pistacij
  • po 3 žlice narezanega drobnjaka in bazilike
  • majhna rdeča paprika
  • olivno olje za oblikovanje
  • Sveži sir damo v skledo in ga posolimo in popopramo po okusu.
  • Dodamo naribano limonino lupinico.
  • Mandlje in pistacije rahlo popražimo v ločenih ponvah brez maščobe na srednjem ognju. Pazimo, da ne porjavijo, in jih takoj pretresemo na različna krožnika.
  • Zelišča damo na krožnik. Papriko operemo, prepolovimo in odstranimo pecelj ter semena.
  • Najprej jo narežemo na 1/2 cm široke trakove, nato na kockice in damo na krožnik.
  • Roke si naoljimo z olivnim oljem. Z žličko zajemamo majhne porcije svežega sira, približno 20 do 25 g, in jih oblikujemo v kroglice.
  • Te povaljamo po mandljih, pistacijah, papriki ali mešanici zelišč, da so povsem prekrite.
  • Krepke pralineje lepo postrežemo s kruhom in zeleno solato. 

Namaz z zelišči in olivami

Za 4 do 5 oseb
image

  • 250 g ne premehkega svežega sira iz kravjega, kozjega ali ovčjega mleka
  • 30 g posušenih paradižnikov v olju
  • 30 g zelenih ali črnih oliv brez koščic
  • majhen strok česna
  • 2 žlički mešanice provansalskih zelišč
  • (timijana, rožmarina in žajblja – sveže nasekljanih ali posušenih)
  • sol
  • sveže zmlet črni poper
     
  • Sveži sir damo v skledo.
  • Paradižnik odcedimo, ga drobno nasekljamo, prav tako olive, ter dodamo siru.
  • Strok česna olupimo in stisnemo s stiskalom.
  • Dodamo provansalska zelišča, ščepec soli in obilico popra ter vse temeljito premešamo in pokusimo.
  • Sir postrežemo na lističih rukole ali peteršilja.
  • Okoli sira lahko naredimo obroč iz pisanih trakov paprike in rezin kumar. K temu postrežemo francosko štruco. 

Preprosta mangova rikota

Za 4 do 5 oseb
image

  • 250 g nesoljene rikote (sirarske skute)
  • dobro zrel mango
  • žlička cvetličnega medu
  • kajenski poper po okusu
  • nekaj lističev melise za okras
  • Cedilo obložimo z muslinasto krpo, dodamo rikoto in pustimo, da se odcedi.
  • Mango olupimo, izrežemo koščico in narežemo na majhne kocke.
  • Kuhamo s tremi do štirimi žlicami vode približno 10 minut na srednjem ognju in po okusu dodamo ščepec kajenskega popra (če bodo jedli tudi otroci, ga izpustimo).
  • Pustimo, da se mangov ragu ohladi.
  • V širok kozarec ali več steklenih posodic nadevamo približno 3 cm visoko plast rikote, nato plast manga in znova plast rikote. Končamo s plastjo manga.
  • Rikoto z mangom postavimo na hladno in pred postrežbo okrasimo z lističi melise.


 

Deli s prijatelji