KUHARICA TEDNA

Sveža poletna solata

Objavljeno 26. avgust 2016 15.00 | Posodobljeno 26. avgust 2016 15.00 | Piše: Špela Ankele
Ključne besede: Brigita Zorec

Belo vino z višjo svežino bo lepo spremljalo osvežilno poletno solato, priporoča sommelierka Mira Šemić. Dobra izbira so zato sauvignon, chenin blanc, rebula, rizling ...

Foto Špela Ankele

Le kaj bi si takole na hitro pripravili za kosilo ali večerjo, dokler so dnevi še poletni? Tokrat smo pred kuharski izziv postavili Brigito Zorec, saj smo iz zanesljivih virov izvedeli, da vodja korporativnega komuniciranja na Aerodromu Ljubljana v prostem času zelo rada kuha. »Takšna solata je poleti zelo velikokrat na naši mizi. Pripravimo si jo tudi pozimi, ko namesto sveže bazilike uporabimo posušen origano. Da se jedi ne naveličamo, čičerko nadomestimo s kuhano lečo ali pa dodamo kaj sezonskega po trenutnem navdihu,« namigne kuharica tega tedna. In tako smo se tudi mi prepustili trenutnemu navdihu, saj smo za fotografiranje vse spodaj naštete sestavine podložili z zeleno solato, ki je na marsikaterem domačem vrtu ta čas ne manjka.

Za 4 osebe:
  • 4 do 6 okusnih paradižnikov (odvisno od velikosti, lahko pa uporabimo tudi nekaj pesti češnjevih paradižnikov)
  • 1 pločevinka kuhane čičerke
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • nekaj lističev sveže bazilike
  • oljčno olje
  • balzamični kis
  • sol
  • poper
Po želji še:

približno 500 g mesa z žara (goveja ribica ali belo piščančje meso)

Paradižnike zrežemo na kocke. Čebulo narežemo na tanke lističe. Nasekljamo še česen in baziliko, temu pa dodamo kuhano (in odcejeno) čičerko. Vse skupaj zmešamo.

Nato dodamo balzamični kis, oljčno olje, sol, poper in še enkrat zmešamo. Super je, če za kratek čas stoji v hladilniku, da se okusi povežejo.

»Solata se super kombinira z žarom. Mi imamo najraje goveje ribice, tudi piščanec je super in oboje lahko narediš na isti način. Najprej odrežemo približno centimeter debele zrezke in jih potolčemo z roko. Solimo, popramo, dodamo majaron, timijan, strok zdrobljenega česna in 2 dl belega vina (piščancu pa še malo limonovega soka). To pustimo stati eno uro v hladilniku, nato vzamemo ven in dodamo še 1 dl oljčnega olja. Spečemo na žaru, in ko je pečeno, damo za par minut počivat v pokrito posodo,« razkrije sogovornica še nekaj trikov iz poglavja drobnih poletnih kuharskih skrivnosti. 

 

Deli s prijatelji