Eden od najvplivnejših fotografov na svetu, Londončan David Loftus, je v sodelovanju z vrhunskim kuharjem Jamiejem Oliverjem pred dvema letoma izdal popotniško kuharico Z 80 jedmi okoli sveta. Letos smo jo po zaslugi založbe Modrijan dobili tudi v slovenskem prevodu. Na lep dan ali večer se na domačem vrtu pocrkljajmo s svetovljanskimi jedmi z vseh vetrov!
Ohlajena kumarična juha z meto in melono (San Francisco, Amerika)
Za 4 osebe
- velika, na kose razrezana kumara
- zrela in sladka, na kose razrezana melona
- 250 g navadnega, manj mastnega jogurta
- prgišče svežih metinih listov
- 2 žlici svežega limetnega soka
- lupinica 1/2 majhne limete
- sol in črni, sveže zmleti poper
- velika pest ledenih kock
- Vrzite vse sestavine v mešalnik skupaj z ledenimi kockami in mešajte, dokler ni tekočina povsem gladka.
- Osvežujoča ledeno mrzla juha je nadvse primerna za kosilo v vročem poletju.
- Pokusite in po potrebi še malo posolite in popoprajte ter ponudite z nekaj kockami ledu.
Danyelov nadevani camembert
(Piknik v Parizu)
Za 2 do 4 lačne piknikarje
- zrel, ohlajen camembert
- suha, grobo narezana figa
- 2 grobo narezani suhi marelici
- žlica sultanin
- žlica rozin
- žlica narezanih listov zelene
- Predstavljajte si, da je hlebček camemberta bombica za hamburger ali kak drug okrogel kruhek, in ga prerežite počez kakor za sendvič.
- Druge sestavine zmešajte v skledici in jih potresite na spodnjo polovico sira kot nadev.
- Na vrh položite zgornjo polovico sira in ju dobro stisnite skupaj (kakor bi z dlanjo pritisnili na dober sendvič, preden bi zagrizli vanj). To je vse. Preprosto kot pasulj!
- Za košaro zavijte sir v povoščen papir.
- Jejte ga z dobro zapečeno francosko štručko, ki ste jo z ekspresionističnimi potezami namazali s slanim maslom.
Sveže fige z vročim kavnim sirupom (Egipt in bljižnji vzhod)
Za 4 osebe
- 8 svežih razpolovljenih fig
- 75 g rjavega sladkorja
- 250 ml močne kave arabica
- ščepec cimeta v prahu
- janeževa zvezdica
- vaniljev sladoled
- Fige zložite v skledo.
- V lončku z debelim dnom (najbolje v džezvi) zavrite sladkor, kavo, cimet in janež ter kuhajte, dokler ne nastane gost sirup.
- Z njim prelijte fige in jih postrezite s kepico sladoleda.