OBED NA PROSTEM

Svetovljansko z vseh vetrov

Objavljeno 17. avgust 2014 12.00 | Posodobljeno 17. avgust 2014 12.00 | Piše: Katja Cah

Odlične jedi za piknike.

Eden od najvplivnejših fotografov na svetu, Londončan David Loftus, je v sodelovanju z vrhunskim kuharjem Jamiejem Oliverjem pred dvema letoma izdal popotniško kuharico Z 80 jedmi okoli sveta. Letos smo jo po zaslugi založbe Modrijan dobili tudi v slovenskem prevodu. Na lep dan ali večer se na domačem vrtu pocrkljajmo s svetovljanskimi jedmi z vseh vetrov!

Ohlajena kumarična juha z meto in melono (San Francisco, Amerika)

Za 4 osebe

  • velika, na kose razrezana kumara
  • zrela in sladka, na kose razrezana melona
  • 250 g navadnega, manj mastnega jogurta
  • prgišče svežih metinih listov
  • 2 žlici svežega limetnega soka
  • lupinica 1/2 majhne limete
  • sol in črni, sveže zmleti poper
  • velika pest ledenih kock
  • Vrzite vse sestavine v mešalnik skupaj z ledenimi kockami in mešajte, dokler ni tekočina povsem gladka.
  • Osvežujoča ledeno mrzla juha je nadvse primerna za kosilo v vročem poletju.
  • Pokusite in po potrebi še malo posolite in popoprajte ter ponudite z nekaj kockami ledu.

Danyelov nadevani camembert 
(Piknik v Parizu)

imageZa 2 do 4 lačne piknikarje

  • zrel, ohlajen camembert
  • suha, grobo narezana figa
  • 2 grobo narezani suhi marelici
  • žlica sultanin
  • žlica rozin
  • žlica narezanih listov zelene
  • Predstavljajte si, da je hlebček camemberta bombica za hamburger ali kak drug okrogel kruhek, in ga prerežite počez kakor za sendvič.
  • Druge sestavine zmešajte v skledici in jih potresite na spodnjo polovico sira kot nadev.
  • Na vrh položite zgornjo polovico sira in ju dobro stisnite skupaj (kakor bi z dlanjo pritisnili na dober sendvič, preden bi zagrizli vanj). To je vse. Preprosto kot pasulj!
  • Za košaro zavijte sir v povoščen papir.
  • Jejte ga z dobro zapečeno francosko štručko, ki ste jo z ekspresionističnimi potezami namazali s slanim maslom.

Sveže fige z vročim kavnim sirupom (Egipt in bljižnji vzhod) 

Za 4 osebe

image

  • 8 svežih razpolovljenih fig
  • 75 g rjavega sladkorja
  • 250 ml močne kave arabica
  • ščepec cimeta v prahu
  • janeževa zvezdica
  • vaniljev sladoled
     
  • Fige zložite v skledo.
  • V lončku z debelim dnom (najbolje v džezvi) zavrite sladkor, kavo, cimet in janež ter kuhajte, dokler ne nastane gost sirup.
  • Z njim prelijte fige in jih postrezite s kepico sladoleda. 
Deli s prijatelji