VITAMINI IN MINERALI

Superživila na krožniku

Objavljeno 27. julij 2015 15.45 | Posodobljeno 27. julij 2015 15.45 | Piše: Klavdija Miko

Superživila bodo organizem založila z vsemi potrebnimi vitamini in minerali.

Superživila, kot so brokoli, korenje, borovnice in losos, nam lahko pomagajo doseči cilj pet na dan, imajo nizek glikemični indeks in vsebujejo zelo malo slabih maščob, ki povečujejo tveganje za srčna obolenja. Poleg tega bodo organizem založila z vsemi potrebnimi vitamini in minerali. Superhrana superpreprosto je čisto posebna kuharska knjiga, ki je sveže izšla pri Mladinski knjigi, v njej je fantastičen izbor receptov, kako superživila vpeljati v vsakodnevno prehrano. V pokušnjo ponujamo dva.

Špinačna juha z grahom in metinim jogurtom

Juha ni samo privlačna na pogled, ampak kar prekipeva od svežih vrtnih okusov ter zdrave špinače in graha. Je tudi preprosta za pripravo – primešamo ji še osvežilni jogurt in postrežemo.

Za štiri:image

  • čebula
  • večji krompir
  • mlada čebula
  • 200 g navadnega jogurta
  • 2 žlici nasekljane sveže mete
  • žlica olivnega olja
  • strok česna
  • 600 ml vroče piščančje jušne osnove
  • 350 g zamrznjenega ali svežega graha v zrnju
  • 200 g sveže špinače

Čebulo nasekljamo, krompir narežemo na 2 cm velike kocke in mlado čebulo drobno nasekljamo, česen pa stremo. Jogurt damo v posodo in dodamo mlado čebulo in meto. V večji kozici na srednje močnem ognju segrejemo olje in dodamo česen, čebulo in krompir. Med občasnim mešanjem pražimo 2 minuti, da se čebula nekoliko zmehča. Prilijemo jušno osnovo, premešamo, vsebino v kozici zavremo, pokrijemo in kuhamo 10 minut.

Dodamo grah, ponovno zavremo, pokrijemo in kuhamo 2 minuti. Primešamo špinačo, pokrijemo in kuhamo še 3 minute.

Kozico odstavimo z ognja in pustimo minuto, da se juha rahlo ohladi. Zmešamo jo s paličnim mešalnikom in po potrebi v minuti ali dveh pogrejemo. Nalijemo v skodelice, vanjo izdatno zamešamo jogurt in postrežemo.

Aromatični kompot z rabarbaro in borovnicami

Vsestranskemu kompotu da ingver izvrsten aromatičen okus. Lahko ga postrežemo toplega ali ohlajenega, za zajtrk ali kot posladek – odličen je s sladoledom ali jogurtom. Sadje v sladici je pravi koktajl vitaminov.

Za štiri:

  • 600 g rabarbare
  • 3 žlice sladkorja
  • 40 g kandiranega ingverja
  • 125 g borovnic

Rabarbaro narežemo na 2 do 3 cm dolge koščke in jih damo v večjo kozico. Posujemo jo s sladkorjem in dodamo žlico vode. Na močnem ognju kuhamo 30 sekund, da se sladkor začne topiti.

Ogenj toliko znižamo, da sadje počasi vre. Kozico pokrijemo in kuhamo od 5 do 8 minut, da je rabarbara mehka, a ne razkuhana. Vmes jo enkrat premešamo.

Kandirani ingver narežemo na 1 do 2 mm debele rezine. Kozico odstavimo z ognja in rabarbari dodamo ingver in borovnice. Nežno premešamo in kompot naložimo v skodelice. 

Deli s prijatelji