OKREPIMO SE S HRANO

Super dober tek!

Objavljeno 03. november 2013 13.00 | Posodobljeno 03. november 2013 13.00 | Piše: Melita Meršol

Uživanje obrokov za mizo z domačimi zagotovo dodatno pripomore k zdravju. Potrudimo se vsaj zajtrkovati skupaj.

Znanstveno dokazano je, da poleg rednega gibanja predvsem ustrezna prehrana s pravilnim kombiniranjem živil, bogatih s fitokemičnimi snovmi, podvoji ali celo potroji obrambno moč imunskega sistema. Poskrbimo torej, da bo na našem vsakdanjem jedilniku čim več križnic, sveže zelenjave in sadja, fižola, oreščkov in semen, ki krepijo odpornost ter zmanjšujejo tveganje za sezonska obolenja. Začnimo že zjutraj. »Superimunost« potrebujemo bolj kot kadar koli.

Zajtrk: presenečenje z jagodičevjem in jabolki (za 4 osebe)

image

Potrebujemo:

  • 100 g ribeza
  • 80 ml vode
  • 8 jabolk, očiščenih in narezanih na kocke
  • 70 g robid
  • 60 g nasekljanih orehov
  • 4 žlice mletih lanenih semen
  • žličko mletega cimeta
  • žličko vaniljevega ekstrakta

Priprava:

V srednje veliko kozico stresemo ribez in dodamo vodo. Čez posujemo še narezana jabolka. Pokrijemo in na majhnem ognju dušimo pet minut. Dodamo robide in kuhamo še dve minuti. Mešanico jabolk in jagodičevja postavimo v skledo in dobro premešamo s preostalimi sestavinami. Pojemo še toplo.

image

Kosilo: buča špagetarica z zelenjavno omako (za 4 osebe)

Potrebujemo:

  • srednje veliko bučo špagetarico
  • 2 narezana korenčka
  • 50 g narezane zelene
  • 3 nasekljane stroke česna
  • 150 g zelja, narezanega na drobno
  • majhno bučko, narezano na majhne kose
  • 250 g kuhanega navadnega fižola ali 425-gramsko pločevinko navadnega fižola z malo ali brez dodane soli, odcejenega
  • 250 g nasekljanega paradižnika ali 425-gramsko pločevinko nasekljanega paradižnika z malo ali brez dodane soli, odcejenega
  • 100 ml jabolčnega soka
  • žličko timijana
  • žličko suhega peteršilja
  • 125 g omake za testenine z malo ali brez dodane soli
  • glavo solate vezivke (po želji), liste narežemo

Priprava:

Bučo špagetarico prepolovimo po dolžini in odstranimo semena. Obe polovici položimo s prerezano stranjo na pekač in dotočimo štiri žlice vode. Pečemo 45 minut na 180 stopinjah, da se zmehča.

Medtem 10 minut dušimo korenje in zeleno v dveh žlicah vode v pokriti ponvi in občasno premešamo. Dodamo česen, zelje in bučko ter pokrito kuhamo še 10 minut. Vmešamo preostale sestavine razen omake za testenine. Pokrijemo in kuhamo 10 minut, da se korenje zmehča.

Ko je buča pečena, jo vzamemo iz pečice in z vilicami postrgamo špagetasto meso v skledo. Dodamo omako za testenine in dobro premešamo. Vmešamo zelenjavo, fižol in zelišča ter postrežemo na solatni posteljici (po želji) ali pa mešanico vrnemo v izdolbeno bučo.

Prigrizek ali večerja: preprosta zelenjavna pica (za 2 osebi)

image

Potrebujemo:

  • 4 velike polnozrnate lepinje
  • 250 g omake za testenine z malo ali brez dodane soli
  • 50 g nasekljanih gob šitak
  • 50 g narezane rdeče čebule
  • 300 g zamrznjenih cvetov brokolija, odtajanih in drobno nasekljanih
  • 60 g natrgane veganske mocarele

Priprava:

Pečico segrejemo na 100 stopinj Celzija. Lepinje položimo na pekač in jih 10 minut pogrevamo. Vzamemo jih iz pečice in premažemo z omako za testenine. Enakomerno jih posujemo z gobami, čebulo in brokolijem. Dodamo tanko plast mocarele. Pečemo 30 minut.

Neveganska različica: uporabimo lahko pravo mocarelo namesto veganske, vendar manj, vegansko in navadno mocarelo pa lahko tudi mešamo.

* Recepti so iz knjige z naslovom Superimunost avtorja dr. Joela Fuhrmana, slike pa simbolične.

Deli s prijatelji