Nepogrešljivo šunko in jajca je mogoče pripraviti nadvse domiselno, a nezahtevno. Nekaj namigov smo našli v Nostalgični kuharici iz Cankarjeve založbe, v kateri so zbrani recepti iz nekdanje skupne države Jugoslavije.
Postrv s šunko (Črna gora)
- 80 dag postrvi
- nekaj večjih rezin šunke
- dcl belega vina
- sok ene limone
- 20 dag gob
- 2 žlici kisle smetane
- sol
- poper
- olje
- Očiščene in oprane postrvi ovijemo v rezine šunke, te pritrdimo z zobotrebci, in jih popečemo na olju.
- Med pečenjem dolivamo vino in limonov sok.
- Ko so postrvi skoraj pečene, dodamo narezane gobe, solimo, popramo in vse skupaj še enkrat podušimo.
- Na koncu vmešamo kislo smetano in postrežemo toplo.
Slastna krompirjeva solata (Slovenija)
- 1,5 kg krompirja
- 25 dag kislih kumar
- 25 dag čebule
- 25 dag paradižnika
- 5 jajc
- 10 dag gorčice
- 10 dag olja
- 3 dcl kisa
- peteršilj ali drobnjak
- poper
- sol
- Kuhan krompir olupimo in narežemo na kocke.
- Na kocke zrežemo še kisle kumare, čebulo, paradižnik in trdo kuhana jajca.
- Vse skupaj začinimo z omako, ki jo pripravimo iz gorčice, olja, kisa, sesekljanega peteršilja ali drobnjaka, popra in soli. Omaka mora biti tekoča.
- Solato nežno premešamo in pustimo počivati eno uro.
- Lahko postrežemo tudi kot samostojno jed.
Rukola z jajci in medom (Hrvaška)
- 30 dag rukole
- 2 trdo kuhani jajci
- dcl olivnega olja
- žlica gorčice
- žlica kisa ali limonovega soka
- žlica cvetličnega medu
- sol
- Rukolo očistimo, operemo in odcedimo.
- Pripravimo marinado iz olivnega olja, gorčice, kisa ali limonovega soka, soli in cvetličnega medu.
- Sestavine dobro premešamo in pustimo malo počivati.
- Marinado polijemo čez rukolo in jo okrasimo z narezanimi kuhanimi jajci.