OKUS TEDNA

Šumenjak: modri pinot 2007

Objavljeno 04. december 2011 14.05 | Posodobljeno 04. december 2011 14.09 | Piše: Jože Splichal

Šumenjakovi iz Jakobskega Dola so pridelali modri pinot.

Kmetija Šumenjak je družinsko posestvo v vasici Jakobski Dol, 17 kilometrov iz Maribora. Obdelujejo 14 hektarov površin; poleg vinogradništva se ukvarjajo še s čebelarstvom, žganjekuho in rejo krav dojilj. K prepoznavnosti Šumenjakovih so pripomogli zlasti nagrada medijski bakhus za vzhajajočo vinsko zvezdo na festivalu vin v Ljubljani 2007 ter srebrna in bronasti medalji Decanterjevega ocenjevanja vin v Londonu 2008. in 2009. Od 2010. imajo njihova vina ekološki certifikat biodar.

Modri pinot letnik 2007 ima 12,3 odstotka alkohola

Zelo zrelo grozdje so 12 dni macerirali v kadeh. Vino je nato zorelo 12 mesecev v rabljenih sodčkih in nato še eno leto v velikem sodu. Rubinasto z granatnimi odtenki; značilna cvetica spominja na jagodičevje, zrele češnje, opečenec, začimbe; elegantno, kompleksno, skladno, v odhodu zaznamo črno čokolado.

Čokolada je bila rdeča nit, da se je Vesna Čarman v gostilni Pri Danilu v Retečah pri Škofji Loki odločila, da je k temu vinu ponudila klasičen zimski krožnik: file divjega prašiča z divjačinsko omako iz sliv in čokolade, zraven pa sirov štrukelj. Klasično in predvidljivo, toda brezhibno, sveže in zares najboljša mogoča povezava rdečega vina in divjačine. 

 

Deli s prijatelji