OKUS TEDNA

Sturm: modra frankinja 2011

Objavljeno 11. januar 2014 15.00 | Posodobljeno 11. januar 2014 15.00 | Piše: Jože Splichal
Ključne besede: Otmar Šturm

K modri frankinji letnik 2011, ki je zorela v cisterni, so v gostilni pr’ Kopač na Brezovici postregli s kmečko pojedino.

Otmar Šturm je nasledil svojega očeta, tudi Otmarja, in je danes bržkone najbolj znan belokranjski vinar. Na sv. Ani v belokranjskem podokolišu Adlešiči so njegovi vinogradi. Čeprav je klet najprej slovela predvsem po sladkih vinih, zdaj pridelujejo tudi vse več suhih. Šturm je dvignil modro frankinjo na neverjetno raven, ko je znižal pridelke na trto in pustil vinu dihati, je dobil elegantno rdeče vino, ki pivca pač ne pusti ravnodušnega. Kisline so mehke, pookus je dolg, kombinacija z rdečim mesom pa božanska.

Ko je zapadel prvi sneg in pritisnil mraz, so kmetje na Dolenjskem zaklali (prvega) prašiča. In kaj so pili h kolinam? Dve izbiri sta bili: cviček ali modra frankinja. Čeprav letos sneg še ni pobelil nižinske Slovenije in tudi temperature so previsoke, pa so v gostilni Pr’ Kopač na Brezovici pri Ljubljani gostom kajpak že decembra ponudili koline. H kozarcu modre frankinje iz belokranjske kleti Sturm so na krožnik zložili pečenico, krvavico, sveža in prekajena svinjska rebra, za prilogo pa so dali kislo zelje in žgance, oboje bogato zabeljeno z domačimi ocvirki. M

Sturm: modra frankinja 2011

Metličan Otmar Šturm ima vinograde na sv. Ani pri Vidošičih v Beli krajini. Njegov oče ima velike zasluge za to, da je rumeni muškat priporočena sorta v Beli krajini, Otmar pa ima v kleti tudi modro frankinjo, in sicer dve liniji: svežo, ki zori v jeklenih cisternah, pa tudi barikirano. Sveža letnik 2011 ima 12,5 odstotka alkohola. 

Deli s prijatelji