OKUSI

Strelec, Ljubljana

Objavljeno 03. januar 2013 14.15 | Posodobljeno 03. januar 2013 14.15 | Piše: Jože Splichal

Pred koncem leta je Kaval group na Ljubljanskem gradu odprl restavracijo Strelec, v njej pa je glavno besedo chefa dobil Igor Jagodic, ki je s svojo kuharsko umetnostjo in privrženostjo nemškemu perfekcionizmu navduševal že na Bledu.

Igor Jagodic. Foto: Dean Dubokovič

Res je sicer, da je šele nekaj dni, odkar je vrata odprla nova restavracija na Ljubljanskem gradu. A je ime glavnega kuharja pretehtalo, da sem se kljub temu odločil za obisk že takoj, ko je Strelec odprl vrata. V grajskem stolpu namreč kuha Igor Jagodic, ki je do zdaj ustvarjal vrhunske krožnike v Vili Bled.

Čeprav vse stvari še niso na svojem mestu, pa še norišnica pred koncem leta jih je zadela, so bili Igorjevi krožniki vseeno taki, kot jih vrhunski kuhar da iz kuhinje. Ob penini Bjana (družina Sirk iz Biljane v Brdih, bjana je namreč narečno ime za to vasico) in pozdravu iz kuhinje – Jagodic je prinesel paštetko iz piščančjih jeter s čebulno marmelado in kruhovim krutonom – smo se zmenili, naj za degustacijski meni po svojem izboru pripravi nekaj od tistega, kar bo kuhal v naslednjih mesecih.

In smo najprej dobili brancina na dva načina: svežega in ocvrtega, zraven pa pire iz peteršiljeve korenine, čips iz peteršiljeve korenine in peteršiljevo olje. Hišni vinski strokovnjak je natočil kozarec Blažičevega sauvignonasseja letnik 2010.

In kar hitro smo dobili še juho, ki je potrdila kuharjevo usmerjenost k nemški preciznosti in perfekcionizmu (kajpak Jagodic ni bil zaman na specializaciji v nemških treh michelinkah!): na topinamburjevi peni je bil žepek s topinamburjem in dimljeno postrvjo.

Ko smo dobili polsuh Batičev rose letnik 2011, je prišel še krompir, nadevan z rumenjakom, s krompirjevo peno, z redukcijo portovca in s črnim tartufom.

Za glavno jed je glavno vlogo odigral jagenjček: precizno pečen z nežno sredico, pa še ocvrt jagenjčkov priželjc, za prilogo pa bela polenta s sirom zbrincem, korenček in korenčkov pire s slanino. Vino: duet letnik 2009, zvrst merlota in cabernet sauvignona, iz briške kleti Edija Simčiča.

Obed na gradu smo končali z 10 let starim portovcem iz kleti Kopke, ki so ga postregli ob bogatem posladku: na krožniku so bili mousse mlečne čokolade, pena iz bele čokolada, žele hruške, pečene v karamelu, hruškova čežana v dveh oblikah: kot omaka in kot praline, karamelni sladoled in ajdov drobljenec.

Dobro je vedeti

  • Restavracija Strelec
  • chef Igor Jagodic
  • Na grajski planoti 1, 1000 Ljubljana
  • Tel.: 00386(0)31 687 648
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: od ponedeljka do četrtka od 11. do 22. ure, ob petkih in sobotah od 11. do 23. in ob nedeljah od 11. do 17.
  • sedeži: 50
  • degustacijski meni: po dogovoru
  • vinska klet: 75 etiket
  • kreditne kartice: vse
Deli s prijatelji