NEKAJ SLADKEGA

Stollen, nemški božični kruh

Objavljeno 22. december 2013 13.00 | Posodobljeno 22. december 2013 13.00 | Piše: Beba Splichal

Za božič so ga pekli v čast princesam in cerkvenim dostojanstvenikom, prodajali so ga tudi na sejmih in festivalih.

Foto: Hana Splichal

Stollen so v Nemčiji pripravljali že v 14. stoletju. Za božič so ga pekli v čast princesam in cerkvenim dostojanstvenikom, prodajali so ga tudi na sejmih in festivalih. Legenda pravi, da izbokline na njem predstavljajo kamele, ki nosijo darila Jezuščku na prvi božič. Kandirano sadje, brusnice in rozine pa so dragi kamni in darila, ki jih imajo kamele v svojih paketih.

Pripravimo, preden začnemo: pekač, obložen s papirjem za peko.

Kako se lotimo?

1. Moko stresemo v večjo skledo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo damo nadrobljen kvas in sladkor. Počasi prilivamo mlačno mleko. Umesimo gladko testo in ga oblikujemo v kroglo. Prelijemo ga s stopljenim maslom in pustimo, da vzhaja eno uro.

2. V posebni skledi zmešamo mandlje, rozine, brusnice, kandirane lupinice, muškatni orešček, klinčke in rum.

3. Marcipan med dlanmi oblikujemo v 25 centimetrov dolg svaljek.

4. V testo vgnetemo maslo. Na začetku je zelo zahtevno, potem pa se testo lepo poveže. Dodamo mandljevo mešanico in dobro pregnetemo. Na pomokani površini ga razvaljamo v pravokotnik 25 x 15 centimetrov. V njega kot rulado zavijemo marcipan. Stollen položimo na pekač in pustimo, da vzhaja na toplem še eno uro. Pečemo ga v pečici, segreti na 200 stopinj, dobre pol ure.

5. Pečenega tanko premažemo z maslom. Ko se ohladi, ga izdatno posipamo s sladkorjem v prahu.

Sestavine:

300 g črne moke (tip 1100)
30 g svežega kvasa
140 ml mlačnega mleka
50 g sladkorja
100 g masla
30 g nasekljanih blanširanih mandljev
100 g rozin
60 g nasekljanih brusnic
60 g bio kandiranih lupinic citrusov
četrt žličke naribanega muškatnega oreščka
četrt žličke mletih klinčkov
žlica ruma
200 g marcipana
 

Deli s prijatelji