V Vipavski dolini, na Planini nad Ajdovščino, so tudi vinogradi družine Štokelj: na legah Gmajna, Zavrh in Reber imajo trte zasajene na dobrih dveh hektarih sončnih pobočij, ki jih imenujejo tudi Vipavska brda, pridelujejo pa pinelo, rebulo, merlot in barbero. Kot večina Vipavcev prisegajo na pinelo, o čemer jih je prepričal še svetovno znani kritik Steven Spurrier, ki je tudi okušal to njihovo avtohtono vino. Naj še spomnim, da je naša priloga spomladi 2009 pripravila vinsko tekmo med Slovenijo in Hrvaško in v kategoriji mladih vin je zmagala prav Štokljeva pinela pred še enim slovenskim vinom, renskim rizlingom iz kleti Dveri pax.
Med pinelo in rdečo planto, ki je zvrst merlota in barbere, pa se je pri Štokljevih uspešno postavil še rose, narejen iz merlota iz mladih vinogradov. Letnik 2012 ima 13,5 odstotka alkohola in je kot ustvarjen za pitje v teh vročih poletnih dneh in večerih.
Štokljev rose je primerno ohlajen prav piten tudi sam, vsekakor pa se odlično ujame z nežnimi mesnimi jedmi. Eno takih je k roseju ponudil Igor Jagodic, ki se je pred meseci z Bleda preselil v ljubljansko restavracijo Strelec, ki domuje v grajskem stolpu. Odločil se je za nežno meso prašičjega repa, ki mu je dodal lisičke, ki so veselo rasle v sopari zgodnjega poletja, krompirjevo espumo in grahove poganjke.
Štokelj:
rose 2012
Štokljevi so doma na Planini nad Ajdovščino v Vipavski dolini; od rdečih sort imajo v vinogradih merlot in barbero. Prav iz mladih vinogradov, zasajenih z merlotom, so potrgali grozdje in iz njega naredili rose. Letnik 2012 ima 13,5 odstotka alkohola. Jože Splichal In vino veritas