IN VINO VERITAS

Steyer: sauvignon 2012

Objavljeno 29. oktober 2013 15.30 | Posodobljeno 29. oktober 2013 15.30 | Piše: Jože Splichal

K Steyerjevemu sauvignonu iz sveže linije so v prekmurski restavraciji Rajh postregli ocvrte svinjske nogice.

Danilo Steyer, ki je vsem slovenskim ljubiteljem vina znan predvsem po tramincu, saj se njihovi domačiji reče Hiša dišečega traminca, po domačiji, ki je bila zgrajena leta 1934, po drugi svetovni vojni pa je dedek, izučen kovaški mojster, leta 1948 sezidal še kovaški dimnik, ter po ampelografskem vrtu, v katerem je zasajenih kar 128 vrst in klonov trte, ima v kleti tri linije vina. Iz sveže, sadne linije smo tokrat izbrali sauvignon letnik 2012; sveže vino, ki ga zapira z vse bolj modnim navojnim zamaškom in ima 13 odstotkov alkohola. Postopek: 12 ur hladne maceracije, fermentacija pri 15 stopinjah in zorenje v inoksu. Vino je sveže, sadno, tipičen sauvignon, ki diši po bezgu in papriki in ima rahlo pikanten konec.

Pri Rajhu v Bakovcih, najbolj sloveči prekmurski gostilni, je Steyer zapisan kar kot hišni vinar. Naci Rajh, ki ga je še vedno vsak dan mogoče videti v gostilni, čeprav je njene vajeti prepustil hčerki in zetu. Njegovi prijatelji vedo, da je velik ljubitelj svinjskih nogic v golažu. A k Steyerjevemu sauvignonu so jih tokrat naredili na drugačen način: ocvrte svinjske nogice so pripravili z rdečo papriko, belim zeljem, porovimi laski in bučno majonezo. Najboljša povezava vina s krožnikom: v vinu okus po papriki, rdeča paprika pa je dala pikanten okus tudi nogicam. 

Deli s prijatelji