OKUSI SLOVENIJE

Stara oljka, Portorož

Objavljeno 07. april 2015 15.00 | Posodobljeno 07. april 2015 15.00 | Piše: Okusojedci

Ambient je prijeten, kamen in les dajeta občutek domačnosti, pogled na morje, košarica odličnega domačega kruha s hrustljavo skorjico in oljčno olje na mizi vzbudijo apetit.

Vrvež na portoroški promenadi je napovedal, da se gostincem na Obali spet obetajo daljši dnevi. Tudi terasa Stare oljke, ki je v lasti družine Hot, je bila polna, prijazni natakarji so pozdravljali stare znance, ki so se po zimskem premoru oglasili pri njih. Čez sezono so odlično uigrana ekipa, je bilo slišati od sosednje mize, ki si je senco oljčnih vej očitno izbrala za obvezni postanek vsak konec tedna, ko so na morju. A tistega dne je v strežbi škripalo, vendar gostov to ni motilo preveč, čeprav je bilo treba na račun, kavo ali grapo čakati nekoliko dlje. Očitno drži, kot pravi ekipa Stare oljke, da gostilna v svojem imenu skriva intimno sporočilo, kot je značilno za vsako vsemogočno oljčno drevo. Pod dobro staro oljko se ljudje od nekdaj radi družijo. Ambient je prijeten, kamen in les dajeta občutek domačnosti, pogled na morje, košarica odličnega domačega kruha s hrustljavo skorjico in oljčno olje na mizi pa vzbudijo apetit. Aperitiv smo zato kar preskočili in v kozarec so nam nalili odprto malvazijo Vinakoper. Sveža in lahkotna tipična malvazija, prepoznavnih arom mandlja in belega cvetja je odlična izbira za poletno vino morske terase. Beli pinot, Reja, je na nosu več obetal, kot je dal v ustih, zato smo raje ostali pri malvaziji, ki je v usta prinesla tudi morje.

image
vrsta ponudbe: gostilna
hrana, vino: 7
postrežba: 7
cena/kakovost: 8
vtis skupaj: 7,3

Njihov jedilnik je pester, ker pa so naši izvidnici domačini povedali, da se v Staro oljko splača zaviti na meso, predvsem na žaru, se kljub bližini morja nismo odločili za izključno ribji meni. Za začetek smo poskusili mesni karpačo, in čeprav smo prosili, naj mu ne posteljejo preveč mehko na rukoli, je bilo te še zmeraj precej na krožniku. Karpačo je upravičil sloves med domačini, prav tako so se dobro odrezale gratinirane jakobove pokrovače. Hrustljavo zapečene, sir s karakterjem, če bi jih kuhar pokril z malček manj drobtinami, bi bile še boljše. Zmotila nas je le dekoracija na krožniku, ta bi potrebovala dodelavo: listi zelene solate so zaradi topline gratiniranih kapesant potemneli in oveneli.

Kalamari na žaru v spremstvu blitve s krompirjem so bili voljni, prav nič gumijasti, kar pomeni, da jih v kuhinji niso predolgo cmarili na plošči. Porcija je bila za lačne jedce, prav tako svinjska ribica na žaru. Meso je bilo mehko in všeč nam je bilo, ker njegovega okusa niso prekrili s premočnimi začimbami. Oba krožnika je pospremila všečna malvazija. Piko smo pritisnili s panakoto z gozdnimi sadeži, smetanastemu okusu je preliv dal potrebno svežino.

S cenami ne pretiravajo, porcije so velike, jedi so korektne, zato ne preseneča, da je terasa v senci oljčnih vej priljubljena med gosti.

Dobro je vedeti

  • Stara oljka, d. o. o.
  • Obala 20
  • 6320 Portorož
  • Tel.: +386 5 674 85 55
  • Splet: www.staraoljka.si
  • urnik: Vsak dan od 11. do 23. ure.
  • vinska klet: Okrog 40 etiket. hrana, vino 7
  • postrežba 7
  • cena/kakovost 8
  • vtis skupaj 7,3
  • vrsta ponudbe: gostilna
Deli s prijatelji