Ob posebnih priložnostih obiskovalcem, ki se odločijo za ogled Prešernove rojstne hiše v Vrbi, pripravijo prav poseben pozdrav. Bolje rečeno – sladko in okusno dobrodošlico. »Letos smo prvič spekli kruh s figami. Za takšen sladek kruh smo se odločili predvsem zato, ker smo želeli popestriti ponudbo, poleg tega pa smo v kulinarično ponudbo vključili še Prešerna, saj je ta otroke rad razveseljeval s figami,« je pojasnila Maja Zupan, direktorica Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica. Zato nam je direktorica žirovniškega zavoda, ki med drugim skrbi tudi za Prešernovo rojstno hišo, tokrat pripravila kruh s figami, za katerega je navdih dobila v Veliki kuharski knjigi Andreje Grum, izdani leta 1960.
Sommelier Boris Gašparin k Prešernovemu kruhu priporoča sladek traminec.
Za 1 hlebec (20 do 25 kosov):
- 50 dag moke
- 0,25 l mleka
- 5 dag masla
- 4 dag sladkorja
- 10 g kvasa
- 13 dag suhih fig
- ščep soli
V lončku zmešamo pol decilitra mlačnega mleka, žlico moke, kvas in sladkor, tako da dobimo primerno gosto zmes, ki jo postavimo na toplo, da vzhaja.
V skledo damo preostanek moke, dolijemo vzhajan kvas, preostalo mlačno mleko in sladkor, sol ter raztopljeno maslo. Naredimo gladko testo, dobro zamesimo in ga postavimo na toplo, da vzhaja. Ko ga je približno dvakrat toliko kot prej, ga zvaljamo na prst debelo, posujemo po njem na koščke narezane suhe fige in zavijemo v štruco (podobno kot potico). Postavimo jo na pekač in pustimo, da znova vzhaja (približno eno uro).
Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Štruco nekajkrat zarežemo, da kruh ne bo razpokal. Pečemo slabo uro oziroma dokler se ne obarva lepo rjavkasto.