RECEPTI

Špargljeve slasti

Objavljeno 14. april 2015 16.30 | Posodobljeno 14. april 2015 16.30 | Piše: P. G.

Lov za zelenimi poganjki

Solata z rukolo in šparglji.

Pomladno prebujenje je v polnem teku, obujeno veselje do življenja kot nalašč za nabiranje svežih vitaminov. Primorske goščave, domovina grenkih rastlinic, obljubljajo lep izlet in zdravo večerjo. Šparglji niso le okusni, temveč telesu koristni. Bogati so z rudninami, pripomorejo k čiščenju telesa in boljši presnovi ter vsebujejo veliko kalija, magnezija in fosforja. Delujejo protivnetno in antioksidativno, nič čudnega torej, da so jih v Indiji velik del zgodovine uporabljali v zdravilne namene. Poiskali smo nekaj preprostih receptov, za sproščen zaključek pomladnega dne.

Šparglje je treba pred uporabo dobro obrezati, oleseneli deli se hitro zataknejo v grlu. Točka, kjer sveža rastlina poči, je skrajni spodnji konec šparglja, nič dlje. Iz ostankov lahko skuhamo čaj ali osnovo za juho. Ovijemo jih z mokro krpo, tako v hladilniku ostanejo dlje sveži. Če jih ne moremo porabiti takoj, jih za nekaj trenutkov vržemo v krop (blanširamo), da se ne posušijo prehitro. Tako obdelane lahko tudi zamrznemo in v njih uživamo v preostanku leta. 

Solata z rukolo 
in šparglji

  • pol kilograma očiščene rukole
  • 75 g blanširanih špargljev
  • 25 g na soncu sušenih paradižnikov
  • 35 g sveže naribanega parmezana
  • sol in limona po želji

Njoki s šparglji 
v smetanovi omaki

  • 18 dag njokov
  • 10 dag divjih špargljev
  • 5 dag mocarele
  • 5 dag parmezana
  • 5 dcl smetane za kuhanje
  • česen, sol in olivno olje po okusu

V ponvi segrejemo olivno olje, česen, smetano in sir.
Kuhamo, dokler se sir ne razpusti, dodamo njoke in počakamo do vretja.
Vsujemo narezane in blanširane divje šparglje in grejemo še nekaj minut, dokler se šparglji ne zmehčajo.
Postrežemo.

Špargljeva pita

  • 340 g narezanih divjih špargljev
  • 240 g čedarja ali podobnega sira
  • 240 ml sladke smetane
  • 3 velika jajca
  • sol in poper po okusu
  • čajna žlička masla

Pečico segrejemo na 210 stopinj Celzija.
Pokuhamo šparglje do mehkega, odcedimo in pustimo počivati.
Zmešamo jajca, smetano, nariban sir, sol in poper, do gladke mase.
Enakomerno vmešamo šparglje.
Pekač za pito namastimo z maslom ter vanj vlijemo pripravljeno maso.
Pečemo približno pol ure, da skorja porjavi in pita rahlo naraste.
Malce ohladimo, nato narežemo na kose. 

Deli s prijatelji