OKUS TEDNA

Sosolič: virus5 2009

Objavljeno 27. september 2012 20.30 | Posodobljeno 27. september 2012 20.30 | Piše: Jože Splichal

K beli zvrsti iz rebule, chardonnayja, sauvignonasseja in sauvignona družine Sosolič z Zalega Brega v Brdih so v ljubljanski gostilni Rogovilc ponudili puranji file na ajdovem blinu z gorgonzolno omako.

Sosoličevi so doma na Zalem Bregu v Brdih. V tem vinogradniško prelestnem delu Slovenije torej še ime kraja kriči, v kako lepi pokrajini smo. Iz teh vinogradov je družina Sosolič spravila v klet grozdje, ki je dalo tudi vino virus5. To je bela zvrst, letnik 2009 ima 13,5 odstotka alkohola. Štiri sorte jo sestavljajo, vsaka s po četrtino: rebula, chardonnay, sauvignonasse in sauvignon. Dominik Sosolič razloži: »Polovica vina se je dve leti starala v sodih na kvasovkah z dodanimi grozdnimi jagodami. Druga polovica pa so iste štiri sorte, le da gre za sveže vino zadnjega letnika.«

Sosoličeva vina točijo tudi pri Rogovilcu, v stari ljubljanski gostilni v Črnučah, ki je lani slavila 125-letnico. Če je bila nekoč to znana furmanska gostilna ob glavni cesti, ima zadnja leta drugo nenavadnost: je v kitajskih rokah, a novi lastniki iz nje niso naredili kitajske restavracije, ampak so se odločili za slovensko klasiko. Poslovodja Rogovilca Žiga Okorn je k Sosoličevemu virusu predlagal puranji file z gorgonzolno omako in šopkom gomoljne zelenjave, zraven pa so dodali še ajdov blin.

Deli s prijatelji