Verjetno je poslovnim in lokalnim odločevalcem v slovenski Istri še danes močno žal, da ob odprtju hotela Kempinski Palace Portorož niso preskrbeli ustreznega honorarja za prihod gospe Sophie Loren, po kateri so imenovali hotelsko »fine dinning« restavracijo. Črno-bele kopije starih fotografij dame Loren, izobešene pred restavracijo njenega imena in v njej, dajejo posebno energijo in stik s takratnim lepim, drugačnim načinom življenja. Spomini. Tako kot so v dobršnem delu restavracijskega prostora ostali vplivi avstro-ogrske arhitekture in spomini na stari hotel Palace. Visok lesen strop, velik kamin, lestenci, pravšnja umirjena svetloba in izjemen pogled na urejen hotelski vrt, kjer ob večerih zaživi restavracijska terasa.
Sprva je bilo zaznati malenkostni vpliv kuharjeve roke takratnega prvega chefa hotelske kuhinje, Nemca Curta D. Schefflerja, ki pa je spretno spletel nemške okuse s sredozemskimi. V tem delu Istre so prav v Kempinskem prvi oblikovali in ponudili kulinarično zgodbo piranskega brancina Fonda.
Velik del prve postave kuharjev in slaščičarjev se je pred dobrega pol leta poslovil. Zdaj ga s prenovljeno ekipo uspešno nadomešča domačin Igor Delak, ki je sredozemsko usmerjeni kulinariki dodal še pridih istrske kuhinje. Seveda so še vedno v ospredju sodobne kuharske tehnike in vsa potrebna pozornost pri oblikovanju videza krožnika, pravi Igor Delak, ki s pomočnikom Danijelom Vidmarjem narekuje kulinarično podobo restavracije Sophia. Sveže, lokalno, sezonsko, domače je vodilo za nabor sestavin in pridelkov. Od zelenjave do sadja, medu, oljčnega olja, rib in mesa. Jedilnik prilagajajo sezoni in ne kulinaričnim smernicam. Oblikovali so dva degustacijska menija. Krajšega, s tremi krožniki, ter daljšega, s petimi hodi. Chef Delak pravi, da so pozorni tudi na cene in so v tem prijazni ter da se ni treba prav nič bati hotelskega videza in imena. Restavracija je seveda odprta tudi za zunanje goste. Ko imajo kaj zelo svežega in imenitnega, ponujajo tudi mimo napisanega jedilnega lista. Recimo ulovljenega svežega romba z jastogom, ki ga spemlja riž acquarello s paradižnikovo-mangovo omako ter brokolijevo kremo in mangovo peno. Istrskemu govedu boškarin dodajo še v juhi kozic počasi kuhano rezino telečjega hrbta, s kozicami in refoškovo omako. Gre za preplet okusov in sodobnih kuharskih tehnik s tradicionalnimi sestavinami. Od začetka je opaziti veliko skrb za slajši del ponudbe. Ponovno: »verjetno« ponujajo najboljše macaronse pri nas in zelo lepo zasnovane in okusne sladice. In kot narekuje odličnost tovrstne restavracije, je hotelska vinska ponudba pravšnja in zanimiva. Vse tja do vrhunskega bordojca. Sophia je ena od bolje ocenjenih slovenskih restavracij vodnika Gault Millau. Mlada kuharska ekipa z vodstvom hotela ji namerava še bolj odpreti vrata. Pripravili so namreč kulinarični program z gostujočimi slovenskimi chefi: Janez Bratovž, Ana Roš, Tomaž Kavčič...
Sophii gre privoščiti vsaj del tega, kar ima gospa Loren. Dolce vita.
Dobro je vedeti
- Restavracija Sophia
- Chef Igor Delak in co-chef Danijel Vidmar
- Hotel Kempinski Palace Portorož, Obala 46, 6320 Portorož
- Tel.: 05 692 70 00
- E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
- urnik: v sezoni vsak dan od 18. do 23. ure.
- sedeži: 56 v restavraciji in 40 na vrtu.
- degustacijski meni: 3 hodi 44,50 evra, 5 hodov 69,50 evra.
- vinska klet: 450 etiket, od tega 250 slovenskih.
- kreditne kartice: Da.