Tri preverjeno odlične recepte smo izbrskali v zajetni kuharici Okusi Sredozemlja, sveže izdani pri Cankarjevi založbi.
- Kaprijska
- 6 zrelih pelatov
- 3 ali 4 kepice mocarele
- 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
- 15 listkov mlade bazilike
- 1/2 žličke balzamičnega kisa (po želji)
1 Paradižnik narežemo na rezine in odcedimo odvečen sok.
2 Mocarelo narežemo na rezine podobne debeline.
3 Na servirni krožnik izmenično zložimo vrste paradižnika in mocarele.
4 Potresemo s soljo in poprom ter pokapamo z olivnim oljem.
5 Listke bazilike natrgamo na koščke in potresemo po olju.
6 Solato postavimo na mizo in pokapamo z balzamičnim kisom.
- Iz popečenih jajčevcev
- 2 po dolgem tanko narezana velika jajčevca
- 2 strta stroka česna
- 170 ml ekstra deviškega olivnega olja
- sok 1 majhne limone
- 1/2 drobno sesekljane rdeče pekoče paprike
- 1 pest grobo sesekljane mete
1 Ponev z rebrastim dnom segrejemo in na zmernem ognju brez olja in soli popečemo rezine jajčevca, dokler se ne zmehčajo. Vmes jih enkrat obrnemo.
2 Popečene rezine zlagamo na krožnik drugo na drugo – tako se bodo v lastni sopari še nekoliko zmehčale.
3 Če nimamo ponve z rebrastim dnom, pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
4 Pekač pokapamo z nekaj žlicami olivnega olja in obložimo z rezinami jajčevca. Pokapamo jih še z malo olja in pečemo, dokler se ne zmehčajo.
5 Česen, olivno olje, limonov sok, pekočo papriko in zelišča zmešamo. (Če smo jajčevce pekli v pečici, za preliv uporabimo manj olja.)
6 Jajčevce zložimo v plitvo posodo in prelijemo z marinado. Previdno premešamo in pazimo, da jajčevcev ne strgamo.
7 Mariniramo vsaj 30 minut, preden postrežemo.
- S pomarančami in z redkvicami
- 3 sladke pomaranče
- 12 redkvic
- 1 žlica limonovega soka
- 2 žlički sladkorja v prahu
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica pomarančne vode
- zmlet cimet za dodatek
- drobni listki mete za dodatek
1 Pomaranče olupimo z ostrim nožem in odstranimo vso belo lupinico do mesa.
2 Nad skledico, da prestrežemo sok, zarežemo med notranjo opno, odstranimo peške, izluščimo krhlje in jih damo v skledico.
3 Iz preostanka pomaranč iztisnemo ves sok. Krhlje odcedimo in preložimo v drugo skledo. Sok prihranimo.
4 Redkvice operemo, očistimo, naribamo na tanke rezine in dodamo k pomarančnim krhljem.
5 V skledico damo 2 žlici prihranjenega pomarančnega soka ter dodamo limonov sok, sladkor, olivno olje in ščepec soli.
6 Preliv dobro razžvrkljamo in polijemo po solati. Pokapamo jo s pomarančno vodo, rahlo premešamo, pokrijemo in v hladilniku ohlajamo 15 minut.
7 Solato preložimo v skledo in potresemo z nekaj cimeta ter metinimi listki.
Meta in bazilika
Nepogrešljiva dodatka v sredozemski kuhinji sta zagotovo meta in bazilika. Pospešujeta prebavo in delujeta protivnetno. Sveža zelišča si zagotovimo tako, da jih posadimo na domačem vrtu ali v cvetlične lončke na balkonu.