OKUSI SLOVENIJE

Smrekarjev hram, Ljubljana

Objavljeno 05. maj 2012 14.30 | Posodobljeno 05. maj 2012 14.30 | Piše: Jože Splichal

Miro Rismondo je glavni kuhar v Smrekarjevem hramu, ki spada pod Grand hotel Union in je ena redkih vrhunskih ljubljanskih restavracij, ki je odprta vse dni, tudi ob nedeljah in praznikih.

Foto: S. N.

LJUBLJANA – Miro Rismondo je glavni kuhar v Smrekarjevem hramu, elitni restavraciji Grand hotela Union, ki je svoja vrata odprl daljnega leta 1905. Katere jedi postrežejo v tej hotelski restavraciji, ki je odprta v petek in svetek, skratka, vse dni, tudi ob praznikih, ko je vrhunska ponudba v Ljubljani zelo omejena?

Ker je chef tudi lastnik blagovne znamke Ledene skulpture Rismondo (z geslom Izklesano iz vode), ni moglo biti presenečenje, da je za pravkar pečenim rženim kruhom na mizo prišel velik kos ledu, na njem pa marinirani škampi na koromačevem snegu, oljčna krema iz buge (iz olja zamejskih oljkarjev Sancinovih) ter solata s krešo. In kozarec rebule letnik 2010 Aleksija Erzetiča iz Višnjevika v Goriških brdih.

Naslednji korak: gosja jetra na tri načine. Najprej kot sladoled s timijanom (gosja jetra z jabolkom in s smetano najprej zamrznejo); potem kot terina, ko so jih marinirali v tramincu; in še pečena z jabolčno čežano. Vse tri oblike so položili na brioš, za okus pa dodali še balzamični kis. Zraven pa polsladek traminec letnik 2009 iz Radgonskih goric.

Sredi pomladi se kajpak ni mogoče izogniti špargljem. Rismondo je tudi šparglje dal na krožnik na tri načine: zelene je ovil v slanino in jih sotiral na maslu, bele je ponudil v vinski omaki, divje pa v frtalji. Hišni sommelier zraven priporoča zelen lanthieri letnik 2009 iz kleti Vipava.

Za glavno jed je bilo treba skočiti v sladko vodo: dobili smo file ščuke, pečen na maslu, s sezonsko mlado zelenjavo, sotiranim porom in z ocvrtim mladim vijoličastim krompirjem, omako pa so v kuhinji pripravili iz ščukinega fonda in spomladanskih zelišč. Vino: sivi pinot letnik 2009 iz kleti Dveri pax (Polički Vrh, Jarenina).

Za sladek konec kosila je prišla jagodna zmrzlina na meringi s svežimi jagodami. Šparglje in jagode so naredili na maslu s črnim poprom, pomarančno omako in z balzamičnim kisom, na vrh pa postavili še jagodni sladoled. Priporočeno vino je Šturmov prepovedani sadež letnik 2005 (sladko vino iz traminca, ledena trgatev).

Dobro je vedeti

Restavracija 
Smrekarjev hram
chef Miro Rismondo
Nazorjeva 2
1000 Ljubljana
Tel.: 00386(0)1 308 19 07
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Urnik: Vse dni v tednu od 12. do 23. ure.
Sedeži: 35
Degustacijski meni: Po izbiri, od treh hodov naprej; 
s petimi hodi 50 evrov brez vina.
Vinska klet: 50 etiket
Kreditne kartice: Vse

Deli s prijatelji