SLADOLENT

Slovenski chefi na Lentu

Objavljeno 23. junij 2012 15.50 | Posodobljeno 23. junij 2012 15.51 | Piše: J. S.

Šestnajst dni festivala Lent bo Maribor ob Evropski prestolnici kulture tudi slovenska prestolnica okusov.

Na SladoLent bo prišla tudi Ana Roš.

Že dvajset let se med festivalom Lent mariborsko dravsko nabrežje za šestnajst dni spremeni v največjo multikulturno promenado v Sloveniji, letos pa bo tudi največja kulinarična promenada. Evropska prestolnica kulture bo tako postala še – slovenska prestolnica okusov! Na street food festivalu SladoLent, v sklopu Festivala Lent in Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 (EPK Maribor 2012), se od 22. junija do 7. julija predstavljajo najboljši slovenski chefi z novimi, inovativnimi jedmi ulične prehrane.

Če je lanski SladoLent v treh dneh s šestimi vrhunskimi slovenskimi chefi načel mit o »vedno in povsod samo čevapčiči«, ga bo letošnji v šestnajstih dneh z več kot 30 chefi dokončno razbil in Lent spremenil v promenado slovenske avtorske kuhinje.

Organizator prireditve je kulinarični kritik Nedela Uroš Mencinger: »Vabilu so se odzvali praktično vsi chefi najboljših slovenskih gostiln in restavracij. Vsi uspešno nastopajo na največjih kulinaričnih srečanjih in prireditvah po svetu, v tako velikem številu pa se bodo prvič predstavili tudi domačim jedcem. Vrhunska slovenska kuhinja bo promenadni Lent spremenila v promenado slovenskih chefov.«

V Maribor prihajajo mednarodno znani in priznani chefi Tomaž Kavčič, Ana Roš, Janez Bratovž, Andrej Kuhar, blejski kuharski tenorji Igor Jagodic, Uroš Štefelin in Bine Volčič, regionalni prvaki Tanja in Damir Pintarič, Jure Tomič, Marko Pavčnik, Ksenija Mahorčič, Miriam Novak, Tomaž Bolka, Gašper Čarman, mladi rod David Vračko, Borut Jovan, Damjan Fink, Uroš Fakuč, Luka Jezeršek … Pridružili se jim bodo tudi najboljši chefi Evropske prestolnice kulture 2012 skupaj s študenti mariborske višje strokovne šole za gostinstvo in turizem.

Štajerska vina
SladoLent bo predstavil street food ideje vseh slovenskih pokrajin in kuhinj, toda vina na Lentu, kjer raste najstarejša trta na svetu, bodo le štajerska. Nastopili bodo vinarji: Gaube, Valdhuber, Dveri Pax, Joannes Protner, Steyer, Doppler, Vinag in Ptujska klet.

Vsak večer se bodo na dravski promenadi predstavili po trije vrhunski kuharji s svojimi inovativnimi in okusnimi jedmi, pripravljenimi za SladoLent in ulično prehrano (street food). Kulinarični šov s pokušino vseh predstavljenih jedi in spremljavo vrhunskih štajerskih vin se bo začel vsak večer ob 19. uri in bo trajal do 23. ure. Vstopnine ni, cena posamezne jedi pa bo le 3,50 evra.

Vsak bo nastopil z eno ali dvema street food jedema, tako da bo po šestnajstih dneh in 48 nastopih nastal zajeten jedilni list večinoma novih jedi slovenske ulične prehrane. Nekaj vrhunskih kuharjev nam je teden dni pred dogodkom že zaupalo, kaj pripravljajo:

  • Janez Bratovž: sirov burek na omaki iz jogurta svežih kumar, Tomaž Bolka: Arvajeva kranjska klobasa s svežim hrenom in kruhom z ženofom,
  • Sebastijan Jurjevec: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in čokoladni čufti,
  • Tomaž Kavčič: vipavska postrv, dimljena pred gosti, na krompirjevem pireju z limono,
  • Marko Pavčnik: goveji jezik v solati malo drugače,
  • Miriam Novak: krompirjev ocvrtek z dimljeno postrvjo in pita iz divjih rastlin,
  • Damjan Fink: sendvič iz kruha potice in Fondovega piranskega brancina z lisičkami,
  • Tanja & Damir Pintarič: prekmurske testenine z makom in paradižnikov smoothie,
  • Andrej Kuhar: tople pečene račje prsi s figovo omako in popečenim ajdovim kruhom,
  • Uroš Fakuč: špargljeva tortica z dehidriranim vipavskim pršutom,
  • Borut Jovan: ajdova pašta z ragujem domače kokoške in peno skute,
  • Ksenija Mahorčič: sir jamar in rožice s Krasa,
  • Uroš Štefelin: kroparska žonta s polento in krompirjevo peno s tartufi,
  • Igor Jagodic: ocvrti piščanec in ocvrti olupki mladega krompirja,
  • Bine Volčič: jagnječji kebab s kaviarjem iz dimljenih jajčevcev in tahinija,
  • Marko Herič: štajerski restanec s prekajeno šunko in z bučnim zeljem,
  • Ana Roš: pikantna čompa s skuto in palalalalačinka.
Program bo v naslednjih dneh potekal takole:

23. junij: Jure Tomič (Ošterija Debeluh), Janez Bratovž (Restavracija JB), Tomaž Bolka (Gostilna Krištof)
24. junij: David Vračko (Mak), Robert Žibrat (Hotel Habakuk), Zoran Ristič (Restavracija Betnava)
25. junij: Sebastijan Jurjevec (Rožmarin), Stanko Ramšak (Hotel Arena), Robert Žibrat (Hotel Habakuk)
26. junij: Marko Pavčnik (Pavus, grad Tabor), Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu), Gašper Čarman (Gostilna pri Danilu)
27. junij: Damjan Fink (Gostilna na gradu), Marko Pavčnik (Pavus, grad Tabor), Miriam Novak (Domačija Novak)
28. junij: Damjan Fink (Gostilna na gradu), Tanja & Damir Pintarič (Gostilna Rajh), Miriam Novak (Domačija Novak)
29. junij: Andrej Kuhar (Maxim), Tanja & Damir Pintarič (Gostilna Rajh), Stanko Ramšak (Hotel Arena)
30. junij: Andrej Kuhar (Maxim), Marko Vršič (Restavracija Betnava), Luka Jezeršek (Hiša kulinarike Jezeršek)
1. julij: David Vračko (Mak), Uroš Fakuč (Dam), Davorin Verlič (Novi svet pri Stolnici)
2. julij: Ana Roš (Hiša Franko), Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič), Borut Jovan (Restavracija Prestige)
3. julij: Ana Roš (Hiša Franko), Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič), Borut Jovan (Restavracija Prestige)
4. julij: Uroš Štefelin (1906 Bled), Igor Jagodic (Vila Bled), Bine Volčič (Gourmet restavracija Promenada)
5. julij: Marko Herič (Pri Florjanu), Slaviša Amidžić (Panorama v hotelu Draš), študenti VSGT Maribor
6. julij: Marko Herič (Pri Florjanu), Sebastijan Jurjevec (Rožmarin), Slaviša Amidžić (Panorama v hotelu Draš)
7. julij: Zdenka Lešnik (Gostilna pri Lešniku), Davorin Verlič (Novi svet pri Stolnici) študenti VSGT Maribor

 

Deli s prijatelji