L'ESPRESSO

Slavospev slovenskim restavracijam

Objavljeno 20. oktober 2014 16.30 | Posodobljeno 20. oktober 2014 16.30 | Piše: U. S.

Tudi letos so pri časniku L‘Espresso izdali vodnik po italijanskih restavracijah in pokukali čez mejo – na drugem mestu naj restavracij v Furlaniji - Julijski krajini sta Gostilna pri Lojzetu in Hiša Franko; na lestvici sta še Dam in Rizibizi.

Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu Foto: Blaž Samec

Massimo Bottura in njegova Osteria Francescana iz Modene sta zmagala, to je najboljša restavracija v Italiji, sporoča najnovejši vodnik po kulinaričnih hramih časopisa L'Espresso Guida dell'Espresso 2015, kulinarični bibliji Italije, ki ima celo večjo veljavo kot kultni Michelin, in že nekaj let zapored kuka čez mejo, tudi v Slovenijo. Bottura je na vrhu že peto leto zapored, dosegel je 19,75 točke od 20! Ob bok najboljšim italijanskim restavracijam pa je vodnik, ki je izšel konec prejšnjega tedna, na lestvico najboljših gostiln v Furlaniji - Julijski krajini postavil kar štiri slovenske. Na drugem mestu med najboljšimi v Furlaniji sta Gostilna pri Lojzetu in Hiša Franko (17 točk), točko več ima le restavracija Agli Amici v Vidmu, ki se lahko pohvali s kar dvema Michelinovima zvezdicama. Ali če zapišemo drugače: vipavsko in kobariško restavracijo so ocenili bolje kot druge furlanske gostilne, ki nosijo po eno zvezdico.

Na lestvici najboljših sta še dve slovenski, in sicer Dam iz Nove Gorice in Rizibizi iz Portoroža, ki sta bili ocenjeni enako kot Aquila d'Oro v italijanskih Brdih z Michelinovo zvezdico.

Na tisoče restavracij so obiskali ocenjevalci, poznavalci kulinarike, večinoma so to novinarji, v vodnik, za katerega je treba odšteti dvajset evrov, pa so jih uvrstili 2700 (ocenjene so s točkami od 14 do 20), od teh je kar 400 novih. Ocenjevali so vse – od ponudbe in postrežbe do prostora in vzdušja... Ter vse popisali, da bi se dobrojedci izognili slabim izkušnjam in neprijetnim presenečenjem. Slovenski ugled je v kulinarični Italiji vse večji, uvrstitev v slavni vodnik ima tudi povsem praktične razloge: štiri slovenske gostilne ob italijanski meji, kjer so Italijani tudi sicer redni gostje, bodo zagotovo občutile pohvalo; ker slovijo tudi kot dobri jedci, bodo mize zagotovo zasedene.

Deli s prijatelji