PRAZNIČNO

Slavnostno kosilo za nazdravljanju življenja

Objavljeno 17. december 2013 15.30 | Posodobljeno 17. december 2013 15.30 | Piše: Katja Cah

Trije recepti za najbolj okusno silvestrsko noč.

Končno so se urniki ujeli in čakajo nas skupni obroki z najdražjimi. Kaj pripraviti? Bolje manj kot več, a naj bo dobro. Od predjedi in razkošne solate do osvežilnega napitka.

Pečene ostrige

  • 24 ostrig
  • 2 stebli pora
  • 10 g masla
  • ščepec soli
  • ščepec črnega popra
  • ščepec sveže nastrganega muškatnega oreščka
  • 200 ml holandske omake
  • kilogram grobe morske soli
  • Ostrige odprite, iz lupine vzemite meso in ga položite v cedilo.
  • Lupine očistite in jih od tri do pet minut sušite v predogreti pečici.
  • Porova stebla operite in prečno narežite na tanke kolobarje.
  • V posodi raztopite maslo, dokler ne postane penasto.
  • Dodajte por, začinite s soljo, poprom in svežim muškatnim oreščkom in pražite.
  • Nato zalijte s 100 ml vode in počasi kuhajte dve ali tri minute, dokler se por ne omehča in voda ne izpari.
  • Por položite v suhe lupine in nanj položite ostrige.
  • Holandsko omako prelijte po ostrigah.
  • Školjke v predogreti pečici od dve do tri minute pecite pri 220 stopinj Celzija z nastavitvijo toplote z vrha.
  • Zaradi kratkega časa pečenja pazite, da ostrige ne potemnijo preveč.
  • Na koncu jih položite na krožnik z grobo morsko soljo in ponudite.

(Vir: Ribe in morski sadeži, založba Učila)

Sočna solata

image

  • 15 dag kuhane govedine
  • 15 dag koruze iz konzerve
  • 10 dag kuhanega fižola ali soje ali čičerke
  • 7 dag pora
  • 7 dag korenčka
  • 5 dag kuhanega ješprenja ali ajdove kaše
  • rdeča čebulica
  • dcl dobre čiste juhe
  • olje
  • sol
  • kis
  • poper
  • Meso narežemo na majhne, tanke ploščice.
  • Dodamo kuhane sestavine, drobno narezan surov por, čebulo, nariban korenček, odcejeno koruzo in vse pretresemo, da se živila enakomerno porazdelijo.
  • Prelijemo z marinado, ki jo naredimo tako, da zmešamo juho, olje, sol, kis in poper, ter premešamo.
  • Solato lahko ponudimo kot samostojno jed s kruhom.

(Vir: Recepti sestre Nikoline, Nikolina Rop, založba Družina)

Limetni sorbet (za 6 porcij)
image

  • sok 5 limet
  • nastrgana lupina 1 limete
  • 500 ml vode
  • 100 g sladkorja
  • 50 ml sladke smetane
  • belo peneče se vino
  • Vodo, sladkor in nastrgano lupino limete zavremo.
  • Pokrijemo in ohladimo.
  • Potem primešamo limetni sok in sladko smetano ter maso zamrznemo v strojčku za sladoled.
  • Pripravljeni sladoled damo v plastično posodo s pokrovom in shranimo v zamrzovalnik.
  • Če nimamo strojčka za izdelavo sladoleda, damo maso v plastično posodo, pokrijemo in damo v zamrzovalnik.
  • Ko začnejo na robovih posode nastajati ledeni kristali, vzamemo ven, dobro premešamo, lahko tudi z mešalnikom, dokler ne postane masa popolnoma gladka, in damo ponovno v zamrzovalnik.
  • S stepanjem umešamo zrak, kar poveča prostornino mase, hkrati pa drobimo večje ledene kristale.
  • To ponavljamo približno na uro do dve (odvisno, kako hitro zamrzuje zamrzovalnik), dokler masa ni dovolj trda, da jo lahko zajamemo z žlico za sladoled.
  • Potem sladoled oblikujemo v kroglico, damo v kozarec za sorbet, zraven damo rezino sveže limete in zalijemo z belim penečim se vinom, okrasimo ter postrežemo.

(Vir: Čaša sladkega, Alenka Kodele, založba Kmečki glas

Deli s prijatelji