Končno so se urniki ujeli in čakajo nas skupni obroki z najdražjimi. Kaj pripraviti? Bolje manj kot več, a naj bo dobro. Od predjedi in razkošne solate do osvežilnega napitka.
Pečene ostrige
- 24 ostrig
- 2 stebli pora
- 10 g masla
- ščepec soli
- ščepec črnega popra
- ščepec sveže nastrganega muškatnega oreščka
- 200 ml holandske omake
- kilogram grobe morske soli
- Ostrige odprite, iz lupine vzemite meso in ga položite v cedilo.
- Lupine očistite in jih od tri do pet minut sušite v predogreti pečici.
- Porova stebla operite in prečno narežite na tanke kolobarje.
- V posodi raztopite maslo, dokler ne postane penasto.
- Dodajte por, začinite s soljo, poprom in svežim muškatnim oreščkom in pražite.
- Nato zalijte s 100 ml vode in počasi kuhajte dve ali tri minute, dokler se por ne omehča in voda ne izpari.
- Por položite v suhe lupine in nanj položite ostrige.
- Holandsko omako prelijte po ostrigah.
- Školjke v predogreti pečici od dve do tri minute pecite pri 220 stopinj Celzija z nastavitvijo toplote z vrha.
- Zaradi kratkega časa pečenja pazite, da ostrige ne potemnijo preveč.
- Na koncu jih položite na krožnik z grobo morsko soljo in ponudite.
(Vir: Ribe in morski sadeži, založba Učila)
Sočna solata
- 15 dag kuhane govedine
- 15 dag koruze iz konzerve
- 10 dag kuhanega fižola ali soje ali čičerke
- 7 dag pora
- 7 dag korenčka
- 5 dag kuhanega ješprenja ali ajdove kaše
- rdeča čebulica
- dcl dobre čiste juhe
- olje
- sol
- kis
- poper
- Meso narežemo na majhne, tanke ploščice.
- Dodamo kuhane sestavine, drobno narezan surov por, čebulo, nariban korenček, odcejeno koruzo in vse pretresemo, da se živila enakomerno porazdelijo.
- Prelijemo z marinado, ki jo naredimo tako, da zmešamo juho, olje, sol, kis in poper, ter premešamo.
- Solato lahko ponudimo kot samostojno jed s kruhom.
(Vir: Recepti sestre Nikoline, Nikolina Rop, založba Družina)
Limetni sorbet (za 6 porcij)
- sok 5 limet
- nastrgana lupina 1 limete
- 500 ml vode
- 100 g sladkorja
- 50 ml sladke smetane
- belo peneče se vino
- Vodo, sladkor in nastrgano lupino limete zavremo.
- Pokrijemo in ohladimo.
- Potem primešamo limetni sok in sladko smetano ter maso zamrznemo v strojčku za sladoled.
- Pripravljeni sladoled damo v plastično posodo s pokrovom in shranimo v zamrzovalnik.
- Če nimamo strojčka za izdelavo sladoleda, damo maso v plastično posodo, pokrijemo in damo v zamrzovalnik.
- Ko začnejo na robovih posode nastajati ledeni kristali, vzamemo ven, dobro premešamo, lahko tudi z mešalnikom, dokler ne postane masa popolnoma gladka, in damo ponovno v zamrzovalnik.
- S stepanjem umešamo zrak, kar poveča prostornino mase, hkrati pa drobimo večje ledene kristale.
- To ponavljamo približno na uro do dve (odvisno, kako hitro zamrzuje zamrzovalnik), dokler masa ni dovolj trda, da jo lahko zajamemo z žlico za sladoled.
- Potem sladoled oblikujemo v kroglico, damo v kozarec za sorbet, zraven damo rezino sveže limete in zalijemo z belim penečim se vinom, okrasimo ter postrežemo.
(Vir: Čaša sladkega, Alenka Kodele, založba Kmečki glas)