GOSTILNA

Slavkov dom, Golo Brdo

Objavljeno 17. marec 2013 13.10 | Posodobljeno 17. marec 2013 13.12 | Piše: Jože Splichal

V Slavkovem domu na Golem Brdu nad Medvodami že 16 let kuha Dušan Belšak, mojster suhomesnatih izdelkov in odlično uležane govedine.

Branka in Dušan Belšak. Foto: Dean Dubokovič

V nekdanjem Slavkovem domu na Golem Brdu nad Medvodami, ki se zdaj uradno imenuje gostilna Belšak, že od leta 1997 domujeta Dušan in Branka Belšak; Dušan, ki je gospodar kuhinje, poskrbi tudi za mesnine, suhomesnati izdelki, ki jih da na mizo, so pravzaprav izključno delo njegovih rok. Kakšen mojster je, je takoj pokazal z domačo tlačenko, ki jo je tradicionalno obogatil z rdečo čebulo in bučnim oljem. Zraven so nam natočili Magdičev zeleni silvanec iz Lendavskih goric.

Še en dokaz mojstrske domače obdelave je bila dimljena klobasa, ki jo je kuhar narezal v tržaški radič, omehčan s krompirjem.

Potem smo preskočili med vegetarijanske jedi. Zelenjavni štrukelj je bil polnjen s porom in špinačo, zraven pa se je lepo prilegel Kupljenov modri burgundec častitljive letnice 2004.

Za glavno jed je bila hišna specialiteta: precizno na žaru pečena lepo uležana zarebrnica mladega goveda, ki se je paslo pod Krvavcem. Za prilogo popečena zelenjava in gobice in omaka iz gorčičnega zrna in brusnic. Vino pa merlot ronk letnik 2010 iz kleti Stojka Kristančiča, Brica iz Vipolž.

Za posladkanje pa dve izbiri: najprej hruška, kuhana v dveh vinih (belem in rdečem), s sladoledom. In še enkrat štruklji: po zelenjavnem, ki je bil za toplo predjed, še sladek sirov štrukeljček, ki mu je družbo delala gibanica. Belšak je k sladicam natočil kozarček hišnega sauvignona letnik 2007, pozna trgatev, jagodni izbor.

Deli s prijatelji