UŽITKI

Slastno in osvežilno

Objavljeno 18. junij 2017 15.00 | Posodobljeno 18. junij 2017 15.00 | Piše: U. S.

Mleko in mlečni izdelki niso samo za majhne otroke.

Panakota. Foto: Thinkstock

Mleko je blizu popolnemu živilu, ki ga komaj rojeni otrok potrebuje za rast in razvoj. V prvih mesecih življenja pijemo predvsem materino, pozneje postane pomemben vir hranil kravje mleko. A seveda ni primerno le za dojenčke, ampak vse starostne skupine, saj vsebuje beljakovine, maščobe, mlečni sladkor in kup vitaminov A, D, E, B1, B2, vitamin C, kalcij in številne minerale, poleg kalcija je dober vir magnezija, fosforja, kalija, selena in cinka. Magnezij na primer uravnava živčne funkcije, mišično krčenje, pomemben je za pravilno delovanje srca in ledvic, kalij ohranja normalen krvni tlak in vpliva na razvoj zarodka, selen spodbuja presnovo in varuje telo pred škodljivimi prostimi radikali, cink nadzoruje krčenje mišic, pospešuje celjenje ran in je nepogrešljiv pri tvorjenju beljakovin in inzulina.


Posebni hranilni učinki so tudi v fermentirani obliki mleka, kot so jogurt, kefir in kislo mleko, ki pomagajo uravnavati prebavo in tudi krepiti imunski sistem, uživajo jih lahko tudi tisti, ki trpijo za laktozno intoleranco, nezmožnosti presnavljanja mlečnega sladkorja (laktoze) zaradi zmanjšane količine encima laktaze.

Naj bo domači ali kupljen, jogurt je vsestranski: uporabljamo ga kot napitek, dodajamo ga jedem, uporabljamo za solatne prelive ali pa pripravo slastnih in sočnih sladic, ki jim lahko dodamo sadje, da so še bolj zdrave. Nekatere so pripravljene skoraj v hipu, za razkošne torte potrebujemo nekaj več časa. In kar je najbolje: narejene so brez peke, kar je v poletnih dnevih vsekakor dobrodošlo.

Torta z maskarponejem in jagodami

Za okrogli model premera 24 cm

Piškotna podlaga:
200 g piškotov
100 g raztopljene kokosove maščobe
2 žlici kakava
ščepec cimeta

Piškote zmeljemo v mešalniku (da dobimo drobtine), v posodi jih zmešamo s kakavom in kokosovo maščobo, stresemo v model in enakomerno razporedimo po dnu (lahko si pomagamo z majhnim kozarcem, s katerim povaljamo testo). Postavimo v hladilnik in pripravimo nadev.

Nadev:
500 g mascarponeja
4 zvrhane žlice grškega jogurta
3 žlice stepene smetane
sok in naribana lupinica eko limone
ščep cimeta
ščep vanilje
malo kardamoma
4 žlice sladkorja

Sestavine v skledi dobro premešamo, najbolje z mešalnikom, stresemo na piškotno dno in nadev poravnamo. Postavimo v hladilnik in pripravimo preliv.

Preliv:
400 do 500 g jagod ali borovnic ali malin
50 g sladkorja (po želji tudi manj)
žlica limonovega soka

Sestavine stresemo v kozico in skuhamo džem, ko se začne gostiti, spasiramo s paličnim mešalnikom, da je sadna zmes gladka. Ko je dovolj gosto, malo ohladimo, potem pa prelijemo čez nadev. Ohladimo in postavimo v hladilnik, najbolje čez noč.

Torto po želji okrasimo s svežim sadjem (tistim, ki smo ga uporabili za preliv), lističi mete in nastrgano belo čokolado. 0,5 l navadnega tekočega jogurta 0,5 l sladke smetane za stepanje, 6 lističev želatine, 7 žlic sladkorja, po želji nekaj žlic sadja (jagode, borovnice, maline...)

Najprej stepemo polovico smetane, drugo polovico v kozici pristavimo na štedilnik in segrejemo, zavreti ne sme! Medtem namočimo lističe želatine v mlačni vodi.

Ko je smetana vroča, dodamo sladkor (po želji ga lahko nadomestimo s 3 do 4 žlicami cvetličnega medu); želatino, ko je sluzasta, da polzi med prsti, ožamemo in dodamo v vročo smetano ter zmešamo. Potem premešamo obe smetani in dodamo še jogurt.

Zmes vlijemo v manjše posodice ali pa v tortni model ter čez noč postavimo v hladilnik.

Različica s sadjem: če uporabimo sadje, ga zmešamo in dodamo zmesi, ko je še tekoča. Zmes lahko premešamo, da se bo obarvala, lahko marmoriramo, s paličico ali nožem povlecimo vzorce, lahko pa ustvarimo tudi dvobarvno panakoto: tekočo zmes ločimo na dva dela, v en del dodamo zmešano sadje in premešamo, potem pa izmenično vlijemo v posodice; v zmes lahko dodamo nekaj celih sadežev.

Naslednjega dne strjenko iz manjših posodic prevrnimo na glavo, če smo jo naredili v tortnem modelu, odstranimo obod in okrasimo s svežimi sadeži ali pa pisanimi čokoladnimi bomboni, če slavijo otroci. 

Deli s prijatelji