RECEPTI

Slastno, 
obrano 
do kosti

Objavljeno 28. februar 2012 11.30 | Posodobljeno 28. februar 2012 10.41 | Piše: Katja Cah

V našem glavnem mestu veje nov svetovljanski veter.

V restavraciji Eksperiment dokazujejo, da se k vrčku domačega piva priležejo ocvrte perutničke ali svinjska rebrca.

Pred kratkim je po vzoru restavracij svetovnih prestolnic na Slovenski cesti zaživel lokal Eksperiment, ki ga lahko obiščemo do treh zjutraj. Med njihovimi najokusnejšimi preprostimi jedmi so svinjska rebrca in perutničke. Postrežejo jih ob vrču domačega svetlega in temnega piva, natočenega iz petstolitrskih sodov. Zaupali so nam dva mesna recepta, za zdravo prehransko ravnotežje pa dodali še eno zelenjavno jed.

  • Ocvrte perutničke

Za štiri osebe potrebujemo: 2 kg perutničk, pol kg palmove masti, začimbo fajita in poljubno omako.

Priprava: Perutničke ocvremo v palmovi masti in jih začinimo z mehiško začimbo fajita. Ponudimo jih z različnimi omakami, denimo paradižnikovo z začimbami za žar, pekočo s čilijem ali smetanovo z zelišči.

  • Svinjska rebrca

Za štiri osebe potrebujemo: 2 kg svinjskih rebrc, poper, sol in zelišča.

Priprava: Rebrca natremo s soljo, poprom in z zelišči ter jih spečemo v pečici. Postrežemo jih s krompirjevimi krhlji in paradižnikovo omako z začimbami za žar.

  • Pita iz jajčevcev

Za štiri osebe potrebujemo: kg jajčevcev, kg paradižnika, 2 dl pasiranega paradižnika, pol kg mladega sira, dl olivnega olja, nasekljano čebulo in česen, 2 dl kisle smetane, dve jajci, sol in poper.

Priprava: V pekač nalagamo plasti popečenih rezin jajčevcev, rezine olupljenih paradižnikov ter zalivamo s pasiranim paradižnikom. Vmes dodajamo mladi sir ter na olivnem olju pražena česen in čebulo. Na koncu prelijemo s prelivom iz kisle smetane in jajc. Pečemo v pečici eno uro na temperaturi 180 stopinj Celzija. Serviramo lahko toplo ali hladno.

Deli s prijatelji