Ni lepšega, ko se po sprehodu med jesensko obarvanimi drevesi vrneš domov, kjer diši po sveže pripravljenih sladkih dobrotah zaobljenih oblik. Ustvarjenih iz zrelih sezonskih sadov narave – kostanjev, sliv in zadnjih letošnjih fig.
Kostanjevi hlebčki
- 80 g kuhanega in pretlačenega kostanja
- žlica zelišč (timijan, šetraj, rožmarin)
- 500 g bele moke
- 25 g kvasa
- približno 2 dcl mlačne vode
- 60 g masla
- rumenjak
- žlička ruma
- nekaj rozin
- sol
Kostanj skuhamo, olupimo in pretlačimo. Maslo pogrejemo, zalijemo z vodo in dodamo kvas, da se raztopi. Kvasovo vodo dodamo k moki in pustimo vzhajati 15 minut, nato dodamo pretlačen kostanj in zelišča ter naredimo voljno testo. Dodamo rum in rozine. Testo
pokrijemo in pustimo počivati 30 minut. Iz testa oblikujemo hlebčke in jih polagamo na pekač, pomažemo s stepenim rumenjakom in pečemo 30 minut na 200 stopinj Celzija.
(Vir: Zeliščna kuharija, založba Kmečki glas)
Fige z rožno vodo in medom
- 12 svežih fig
- 50 g rahlo popraženih blanširanih mandljev
- 3 do 4 žličke rožne vode
- 1 do 2 žlici medu
Fige nežno operemo in osušimo s papirnato brisačo. S pecljeve strani jih prerežemo na četrtine skoraj do konca, previdno razpremo in zložimo na servirni krožnik. Pokrijemo jih in ohlajamo v hladilniku, dokler jih ne bomo potrebovali oziroma najmanj eno uro. Pražene mandlje grobo sesekljamo in odložimo na stran. V sredino vsake razprte fige previdno nakapamo približno 1/4 žličke rožne vode, nato jih potresemo s sesekljanimi mandlji in pokapamo z nekaj medu. Takoj postrežemo.
(Vir: Okusi Sredozemlja, Cankarjeva založba)
Kolač s slivami in mandlji
- maslo za model
- moka za posipanje
- 400 g sladkega krhkega testa
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 140 g rjavega sladkorja
- 55 g raztopljenega masla
- 100 g zmletih mandljev
- 1 jedilna žlica vinjaka
- 900 g sliv, prerezanih na polovice
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Namastimo model za pite. Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo. Z njim obložimo model. Testo pokrijemo s papirjem za peko, obtežimo s suhimi stročnicami in slepo pečemo. Model vzamemo iz pečice, odstranimo papir za peko in stročnice. Za nadev zmešamo jajce, rumenjak, 100 g sladkorja, raztopljeno maslo, zmlete mandlje in vinjak. Mešanico namažemo po testu. Polovice sliv porazdelimo z razrezano stranjo navzgor po testu tesno drugo ob drugi in posipamo s preostalim sladkorjem. Postavimo v pečico. Pečemo od 35 do 40 minut, dokler se nadev ne strdi in testo porjavi. Ponudimo toplo, po želji s stepeno sladko smetano.
(Vir: Sladice, založba Učila)