RECEPTI

Slastne sezonske sladice

Objavljeno 17. oktober 2012 13.50 | Posodobljeno 17. oktober 2012 13.51 | Piše: K. C.

Jesensko razvajanje.

Fige.

Ni lepšega, ko se po sprehodu med jesensko obarvanimi drevesi vrneš domov, kjer diši po sveže pripravljenih sladkih dobrotah zaobljenih oblik. Ustvarjenih iz zrelih sezonskih sadov narave – kostanjev, sliv in zadnjih letošnjih fig.

Kostanjevi hlebčki

  • 80 g kuhanega in pretlačenega kostanja
  • žlica zelišč (timijan, šetraj, rožmarin)
  • 500 g bele moke
  • 25 g kvasa
  • približno 2 dcl mlačne vode
  • 60 g masla
  • rumenjak
  • žlička ruma
  • nekaj rozin
  • sol

Kostanj skuhamo, olupimo in pretlačimo. Maslo pogrejemo, zalijemo z vodo in dodamo kvas, da se raztopi. Kvasovo vodo dodamo k moki in pustimo vzhajati 15 minut, nato dodamo pretlačen kostanj in zelišča ter naredimo voljno testo. Dodamo rum in rozine. Testo

Za redno obveščanje o slastnih receptih postanite oboževalec rubrike Stil na facebooku

pokrijemo in pustimo počivati 30 minut. Iz testa oblikujemo hlebčke in jih polagamo na pekač, pomažemo s stepenim rumenjakom in pečemo 30 minut na 200 stopinj Celzija.

(Vir: Zeliščna kuharija, založba Kmečki glas)

Fige z rožno vodo in medom

  • 12 svežih fig
  • 50 g rahlo popraženih blanširanih mandljev
  • 3 do 4 žličke rožne vode
  • 1 do 2 žlici medu

Fige nežno operemo in osušimo s papirnato brisačo. S pecljeve strani jih prerežemo na četrtine skoraj do konca, previdno razpremo in zložimo na servirni krožnik. Pokrijemo jih in ohlajamo v hladilniku, dokler jih ne bomo potrebovali oziroma najmanj eno uro. Pražene mandlje grobo sesekljamo in odložimo na stran. V sredino vsake razprte fige previdno nakapamo približno 1/4 žličke rožne vode, nato jih potresemo s sesekljanimi mandlji in pokapamo z nekaj medu. Takoj postrežemo.

(Vir: Okusi Sredozemlja, Cankarjeva založba)

image

Kolač s slivami in mandlji

  • maslo za model
  • moka za posipanje
  • 400 g sladkega krhkega testa
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 140 g rjavega sladkorja
  • 55 g raztopljenega masla
  • 100 g zmletih mandljev
  • 1 jedilna žlica vinjaka
  • 900 g sliv, prerezanih na polovice

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Namastimo model za pite. Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo. Z njim obložimo model. Testo pokrijemo s papirjem za peko, obtežimo s suhimi stročnicami in slepo pečemo. Model vzamemo iz pečice, odstranimo papir za peko in stročnice. Za nadev zmešamo jajce, rumenjak, 100 g sladkorja, raztopljeno maslo, zmlete mandlje in vinjak. Mešanico namažemo po testu. Polovice sliv porazdelimo z razrezano stranjo navzgor po testu tesno drugo ob drugi in posipamo s preostalim sladkorjem. Postavimo v pečico. Pečemo od 35 do 40 minut, dokler se nadev ne strdi in testo porjavi. Ponudimo toplo, po želji s stepeno sladko smetano.

(Vir: Sladice, založba Učila)

Deli s prijatelji