Zavoljo pravljic ali babičinih pripovedi ima cula nekakšen predznak žalovanja. Večinoma je pomenila slovo. Od hiše je velikokrat moral oditi ta priden otrok dobrega značaja, medtem ko so malopridneži, zahrbtneži ali manipulatorji ostali doma. Mama mu je zavezala culo z najnujnejšimi potrebščinami ter ga poslala v neznani svet. Ja, ob pravljicah je bilo treba vedno jokati, vsaj kar se mene tiče. Še dobro, da so imele srečen konec, saj so vendar volku prerezali trebuh, Pepelka je našla svojega princa, kar se je običajno zgodilo tudi v svet poslanemu sinu, ki je obogatel in s svojo izvoljenko živel srečno do konca dni. A ni cule nosil tudi Kekec ob prepevanju himne o dobri volji?!? Torej, zakaj je ne bi označili kot zametek nečesa zelo dobrega?! Prepričana sem, da tudi v zgodovini njena vsebina ni bila prav slaba, saj se je mama potrudila izluščiti najboljše sestavine za dolgo pot. Mit o culi se v zadnjem času na različne načine vrača na slovenske krožnike. Tudi v obliki ocvrte potice ali štrudlja za v žep. Morda zavoljo nostalgije po pravljicah ali tistih dobrih svetlih časih, kamor je pripeljala pregnane. Gre za na prvi pogled neznano vsebino, ki jedcu najprej izzove domišljijo in ugibanja: kaj je notri?! V tem je namreč čar kuhinje ali dobrega kuharja. Postajamo vedno bolj zahtevni jedci z željo po presenečenju. To spada v kulinarični delirij, ki naj bi bil prisoten ob uživanju hrane – čim večkrat. Bodimo izbirčni – tudi pri vsebini... ne samo lastnih cul. Slovenija s svojimi pestrimi geografskimi značilnostmi ponuja izjemno široko izbiro sestavin, prijaznih do brbončic in telesa. Tako zelo malo kreativnosti je treba, da zadovoljimo sebe, morebitne goste in ne nazadnje lokalno proizvodnjo – tudi sestavin, ki se jih v trgovini ne da kupiti, a so nujno potrebne za razvoj.
Za dva
- 6 širokih rezin mehkega pršuta
- 10 žlic kozje skute
- pest posušenih paradižnikov
- sveži timijan
- 1 por
- 10 dag pikantne rukole (z domačega vrta)
Priprava:
- Suhe paradižnike nasekljaj na drobno.
- Zmešaj jih s skuto in osmukanim timijanom.
- Por nasekljaj in ga prepraži na oljčnem olju ter dodaj skuti.
- Le nekaj vejic pusti za zavezati culo.
- Večino rukole nasekljaj na drobno in vmešaj v skutno maso.
- Preostalo pusti za posteljico.
- Rezine pršuta razgrni na peki papirju.
- Napolni jih s skutno mešanico ter poveži robove.
- Zavij jih v culo in zaveži z rezinami pora.
- Preden ponudiš, jih postavi v pečico (vklopljeno na žar) na 220 stopinj za 5 minut.
- Ponudi jih na sveži rukoli.