NEKAJ SLADKEGA

Sladoled iz pečenih hrušk

Objavljeno 10. oktober 2016 21.00 | Posodobljeno 10. oktober 2016 21.00 | Piše: Beba Splichal

Z njim se lahko posladkate tudi v jesenskih dneh.

Foto: Hana Splichal

Pripravimo, preden začnemo:

strojček ali skledo za pripravo sladoleda

Sestavine

4 hruške
cimetova palčka
ščep žafranovih nitk
pol žličke mletega kardamoma
150 ml vina sorte rumeni muškat
žlica medu
200 ml riževe smetane

Kako se lotimo?

1. Hruške olupimo, razrežemo na četrtine in odstranimo peščišče. Zlagamo jih v ponev, tako da se ne prekrivajo. Dodamo cimetovo palčko, žafranove nitke in mlet kardamom.
2. Prelijemo z vinom in na srednji temperaturi kuhamo toliko časa, da se hruške zmehčajo. Počakamo, da se malo ohladijo.
3. Dodamo med in riževo smetano ter zmešamo v gladko kremo. Prelijemo v večji kozarec in postavimo v hladilnik za vsaj dve uri, da se masa ohladi.
4. Ohlajeno maso vlijemo v strojček za sladoled in počakamo, da zamrzne. Namesto električnega strojčka so za manjše količine sladoleda primerne tudi hladilne posode. Vedno jih imamo v zamrzovalniku, zato ko želimo pripraviti sladoled, maso hitro zamrznejo. S posebno žličko mešamo in odmikamo sladoled od stene. Tako v nekaj minutah nastane kremast sladoled brez ledenih kristalov. Če nimamo niti tega, lahko kljub temu naredimo domač sladoled. V večjo stekleno ali kovinsko posodo, primerno za zamrzovanje, vlijemo maso in jo postavimo v zamrzovalnik za dve uri. Ko se začne strjevati, vsake pol ure močno premešamo. Potrebujemo malo več potrpljenja, sladoled pa bo prav tako uspel.

 

* Rumeni muškat je zelo razširjena sorta grozdja, strokovnjaki pravijo, da na svetu obstaja skoraj 200 sort. Za najbolj kakovostno velja muscat blanc a petit grains; rumeni muškat je prednik te sorte in daje zelo aromatična vina, zato ni čudno, da je muškat osnova za znamenita sauternska in bordojska bela vina. Muškatne sorte so tudi v madžarskem tokaju, španskem šeriju in protugalskem portu. V Sloveniji daje rumeni muškat odlična vina zlasti v Halozah in ljutomersko-ormoškem vinorodnem okolišu. Za pečene hruške smo uporabili sladki rumeni muškat iz ekološke vinske kleti Rodica iz Istre. 

 

Deli s prijatelji