NEKAJ SLADKEGA

Sladoled iz karameliziranih banan

Objavljeno 31. julij 2014 15.00 | Posodobljeno 31. julij 2014 15.00 | Piše: Beba Splichal

Pripravimo, preden začnemo: blender, stekleno posodo, primerno za zamrzovanje, strojček zasladoled.

Sestavine


  • 2 žlici kokosove maščobe
  • 4 zelo zrele banane
  • 5 žlic agavinega sirupa
  • 300 ml ovsenega mleka
  • 4 žlice arašidovega masla
  • ščep soli
  • pol žličke guar guma
  • javorjev sirup za preliv

Kako se lotimo?

1. V manjši ponvi stopimo žlico kokosove maščobe. Banane podolžno razpolovimo in narežemo na večje kose. Polovico jih damo v ponev, prelijemo z žlico agavinega sirupa in pečemo toliko časa, da začnejo dobivati rahlo rjavo barvo. Takrat jih obrnemo in pustimo, da se zapečejo še po drugi strani. Prestavimo jih na krožnik, da se popolnoma ohladijo. Tako popečemo vse banane.

2. V blenderju zmešamo banane z ovsenim mlekom in preostalim agavinim sirupom. Na koncu dodamo še arašidovo maslo, sol in guar gum.

3. Prelijemo v posodo, primerno za zamrzovanje, in postavimo v skrinjo za dobri dve uri, tako da se masa še ne bo strdila, bo pa močno ohlajena. Takšno prelijemo v strojček za sladoled in pustimo, da meša pol ure. Če strojčka nimamo, pustimo maso v zamrzovalniku in jo med zamrzovanjem nekajkrat premešamo.

4. Z žlico za sladoled oblikujemo kepico, prelijemo z javorjevim sirupom in ponudimo.

* Guar gum je prah, zmlet iz stročnice, ki raste v Indiji. Zmleta semena uporabljajo kot močen zgoščevalec (vodo zgostijo kar osemkrat bolj kot škrob), emulgator in stabilizator, zato ga velikokrat najdemo v industrijsko pripravljeni hrani. Ima posebno sposobnost, da preprečuje nastajanje kristalov pri zamrzovanju, kar naredi sladoled bolj enoten in kremast. Guar gum je stoodstotno naraven in spada med popolnoma neškodljive dodatke hrani.

Deli s prijatelji