RECEPTI

Sladkosti naše vsakdanje

Objavljeno 21. avgust 2015 15.00 | Posodobljeno 21. avgust 2015 15.00 | Piše: S. O.

Povabilo za prijatelje.

Sladkosnedi smo dobili nov priročnik, zbirko imenitnih receptov, preprostih in tudi bolj zahtevnih, ki vas bodo zagotovo navdušili. Pripravila jih je Alenka Kodele, Tatjana Eberl pa dodala 30 receptov za presno in vegansko pecivo. Nam že diši, naj tudi vam!

Lešnikove palčke

Testo:

  • 200 g moke
  • 50 g jedilnega škroba
  • ½ vrečke pecilnega praška
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 100 g masla
  • limonina lupinica


Dekoracija:

  • 1 beljak
  • 100 g na lističe narezanih lešnikov


Vse sestavine zgnetemo v krhko testo, zavijemo ga v PVC-folijo in damo na hladno za vsaj dve uri.

Potem testo oblikujemo v dolge trakove približno debeline svinčnika in razrežemo na dolžino 6 cm. Premažemo jih z beljakom in povaljamo v narezane lešnike. Palčke položimo na pekač in pečemo 10–12 minut na 175 °C. Pečene piškote ohladimo in shranimo v dobro zaprto posodo.

Lešnikovi prstki

Testo:

  • 210 g moke
  • 150 g mletih lešnikov
  • ½ kavne žličke pecilnega
  • praška
  • ščepec soli
  • 180 g masla
  • 120 g sladkorja v prahu
  • vaniljeva aroma


Dekoracija:

  • 200 g jedilne čokolade
  • 150 g nasekljanih
  • praženih lešnikov

Maslo s sladkorjem in soljo penasto stepamo, dodamo moko, pecilni prašek, mlete lešnike in vaniljevo aromo ter zgnetemo v gladko testo. Iz pripravljenega testa oblikujemo palčke v debelini kazalca. Polagamo jih na pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo 12–15 minut na 180 °C. Pečene piškote dobro ohladimo.

Jedilno čokolado raztopimo in vanjo pomočimo eno konico piškotov, odcedimo odvečno čokolado, potem pa povaljamo še v nasekljane lešnike. Piškote polagamo na peki papir in pustimo, da se čokolada strdi.

Testo:

  • 200 g moke
  • 100 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 2 jajci
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • ½ kavne žličke pecilnega praška
  • 80 g rozin

Premaz:

  • 50 g sladkorja v prahu
  • jedilna žlica ruma
  • 2 jedilni žlici pomarančnega soka

Maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto stepamo, dodamo jajca in še malo stepamo.

Potem dodamo moko s pecilnim praškom in narahlo premešamo, da dobimo gladko testo. Pripravljeno maso nadevamo v brizgalno vrečko z ravnim nastavkom in nabrizgamo kroge premera približno 3 cm. Na vsak krog položimo nekaj rozin in jih rahlo potisnemo v testo. Pečemo 12–15 minut na 180 °C.

Za premaz sladkor dobro premešamo z rumom in pomarančnim sokom. S pripravljenim sirupom premažemo še vroče piškote, takoj ko jih vzamemo iz pečice. 

Deli s prijatelji